Zeman v Mostě podpořil prolomení těžebních limitů a šťouchl do církve

24.10.2013 13:52

Prezident Miloš Zeman dnes zahájil návštěvu Ústeckého kraje a v Mostě absolvoval tiskovou konferenci. Na ní se jednoznačně postavil za prolomení těžebních limitů uhlí, ale vyjádřil se například i k předčasným volbám nebo k negativnímu překvapení z požadavků katolické církve.

Zeman v Mostě podpořil prolomení těžebních limitů a šťouchl do církve
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Miloš Zeman diskutoval se studenty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem

„Nejsem v Ústeckém kraji poprvé,“ zahájil prezident a ujistil, že již poněkolikáté slyšel názory majitelů firem, odborářů i obyčejných občanů. Největším problémem kraje je nadprůměrně vysoká míra nezaměstnanosti, jak uvedl prezident. S ní je podle Zemana třeba bojovat, a to i nepopulárními opatřeními. Mezi taková podle prezidenta patří například i prolomení těžebních limitů pro uhlí pod Horním Jiřetínem a dalšími obcemi. Prezident se jednoznačně zastává prolomení. 

„Bez tohoto opatření by mohlo dojít ke ztrátě až 8500 pracovních míst,“ připomněl prezident. „To je na Mostecku téměř tragédie,“ zdůraznil prezident s tím, že nezaměstnanost je i významným společenským a psychologickým problémem.

„Byl jsem informován o kvalitě uhlí pod Horním Jiřetínem,“ pokračoval prezident s tím, že tato kvalita je skvělá a jeho vytěžení by mohlo přispět k mnohem menší závislosti na cizích energetických zdrojích.

Navíc podle něj kvůli těžbě nelze nikoho nedobrovolně vyvlastnit - musí se dohodnout. I proto podle něj nehrozí, že by mohlo prolomení limitů občany poškodit.

Proto jsem považoval za nutné se k těmto otázkám vyjádřit, mimo jiné i proto, že v době předvolebního lavírování se ostatní politici bojí vyjádřit takto jednoznačně. „Vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne,“ zacitoval při té příležitosti z Bible.

Poté prezident na výzvu novinářů vyslal předvolební vzkaz voličům: „Jděte k volbám, ať už budete volit kohokoliv. Kdo nevolí, ten volí, ale neví o tom,“ uvedl Zeman, načež vysvětlil, že hlasy nehlasujících voličů se rozprostírají mezi úspěšné strany. „Nevolící volič dá hlas třeba i straně, kterou by v životě nevolil,“ připomněl prezident voličům.

Poslední dotaz směřoval na výsledek prezidentova setkání s kardinálem Dukou. „S kardinálem Dukou jsem mluvil přibližně před čtrnácti dny. Ujistil mě, že platí dohoda s bývalým prezidentem Václavem Klausem. Byl jsem velmi překvapen, když pražská kapitula vznesla dle mého názoru neoprávněné požadavky,“ uvedl k nedávno vznesenému požadavku na vydání budov na Pražském hradě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…