Zeman včera třeskutě setřel uprchlíky a reakce jsou tu: Štětina, Patočka, novináři, Sobotka...

26.10.2015 9:52

Slova prezidenta Miloše Zemana o dětech jako živých štítech uprchlíků, kteří si nezaslouží soucit, vyvolaly na sociálních sítích vlnu nevole. „Viděl Zeman někdy nějakého uprchlíka? Viděl někdy válku zblízka? Asi ne, jinak by nemohl vypustit takovou nelidskou zhovadilost z úst,“ napsal na svůj facebookový profil europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09).

Zeman včera třeskutě setřel uprchlíky a reakce jsou tu: Štětina, Patočka, novináři, Sobotka...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Prezident Zeman řekl, že uprchlíci používají své malé děti jako živé štíty. Vadí vám toto prohlášení?

3%
97%
hlasovalo: 13250 lidí

Prezident Miloš Zeman je znám po celé Evropě tvrdým postojem k uprchlíkům. V neděli v rozhovoru pro Blesk.cz česká hlava státu vysvětlila, že většinu uprchlíků mířících na evropský kontinent tvoří mladí silní muži, kteří mají v jedné ruce iPod či Ipad a v druhé tisíce dolarů nebo eur. Tito muži si dle Zemana nezaslouží soucit. Měli by raději zůstávat doma a bojovat za svou vlast.

Prezident svoji tezi dále rozvinul, když uvedl, že není nelida a i on cítí soucit při pohledu na plačící děti uprchlíků, kteří přicházejí do Evropy. Jedním dechem však dodal, že děti vystavují nebezpečí jejich rodiče, kteří je „tahají“ s sebou v gumových člunech. Prezident také upozornil, že za rodiny s dětmi se často schovávají právě mladí, zdraví a dobře materiálně zajištění muži, na něž se neprávem přenáší náš soucit. „Děti tak slouží jako živý štít. Je to jako kdybych řekl, že tím, že vyvolám soucit vůči dětem, přenáším soucit i na ty, kdo se za nimi schovává – a to jsou ti muži s iPhony,“ vysvětloval prezident svůj názor.

Na Zemanova slova zareagoval premiér Bohuslav Sobotka, který s naším nejvyšším ústavním činitelem vyjádřil nesouhlas. „Lidé prostě utíkají před válkou, snaží se zachránit své děti, zachránit své rodiny, zachránit holý život. Nemyslím si, že je možné zpochybňovat motivaci válečných uprchlíků,“ uvedl Sobotka.

Kritické jsou k Zemanovi i sociální sítě. „Děti jako živý štít? Viděl Zeman někdy nějakého uprchlíka? Viděl někdy válku zblízka? Asi ne, jinak by nemohl vypustit takovou nelidskou zhovadilost z úst,“ zveřejnil na svém facebookovém profilu europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina, který rovněž poukázal na to, že někteří v diskuzích „vylepšili“ prezidentův názor o házení dětí do moře.

V podobném duchu se vyjádřil i komunistický poslanec Jiří Dolejš. „Uprchlíci používají děti jako lidský štít, myslí si Zeman – opravdu stojí o voliče, kteří takhle uboze uvažují?“ kritizoval prezidenta na Twitteru.

Levicový novinář Jakub Patočka podotkl, že mu začínalo být v poslední době Zemana skoro až líto. „Ale teď si uvědomuju, že soucit nezasluhuje: vždyť používá Ovčáčka jako živý štít!“ parafrázoval prezidentova slova.

K parafrázi se uchýlil i publicista Ján Simkanič. „Starý, nemocný a dobře materiálně zajištěný muž, který uprchlíky a jejich děti používá jako živý štít svého pádu na dno, nezaslouží soucit,“ zveřejnil na Twitteru. „Podle sebe soudím tebe. Zeman ještě pamatuje, jak používal jako živý štít svou dceru ve volební kampani,“ doplnil.

Reportér Mf Dnes Josef Kopecký shrnul prezidentova slova o dětech jako živých štítech a lakonicky konstatoval: „mlčeti zlato“. Novinář Hospodářských novin Petr Honzejk dodal, že „jestli Zemana pochopil, tak správně by měly před válkou utíkat jen děcka bez rodičů“.

Podle politologa Lukáše Jelínka se Českou republiku snaží ovládnout „zcela pitomé“ mimozemské civilizace, které Miloše Zemana používají jako živý štít – aby odvedly pozornost. Novinář David Klimeš zase poukázal na to, že vypadá jako Syřan a má dost dětí. Sice prý nemluví arabsky, ale i iPhona by měl. Očekává tedy prý expresní deportaci.

Debatu o prezidentových slovech rozetnul publicista Alexandr Mitrofanov. „Občané! Doufám, že nikdo nezapomněl, že je dnes v 11 pan prezident na Blesk TV. Já se dívat nebudu, tak dejte vědět, zda to bylo dobré jako vždy,“ ironicky prohlásil novinář Práva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…