Zeman vystupuje neomaleně, míní ekonom Švejnar. Nové vládě chce dát šanci

01.02.2014 7:58

Ekonom Jan Švejnar zhodnotil působení prezidenta Miloše Zemana za první rok ve funkci. Je inteligentní, ale jemu ani České republice neprospívá neomalenost, s jakou vystupuje. Ohledně nové koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL je mírným optimistou. Mohlo by se jí podařit výrazně nastartovat ekonomiku, pokud se strany nebudou vzájemně blokovat. Nejen to zaznělo v rozhovoru pro Deník.cz. Své Švejnar řekl i k Babišovi.

Zeman vystupuje neomaleně, míní ekonom Švejnar. Nové vládě chce dát šanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Švejnar

Mohl výrazně zasáhnout do přímé volby prezidenta, některé průzkumy ho označovaly dokonce za favorita, ale Jan Švejnar se nakonec rozhodl nekandidovat. Nedokázal prý najít dost dárců, aby získal 30 až 60 milionů korun, které podle svého mínění potřeboval na kampaň. Oslovoval přitom pouze lidi, u kterých předpokládal, že po něm nebudou chtít nějakou protislužbu. O prezidentu Miloši Zemanovi říká, že je to inteligentní člověk, který chápe věci v širších souvislostech, ale škodí mu neomalenost, s jakou vystupuje. Přitom by společnosti mohl jako prezident sdělovat své vize s určitým přesahem, jak to dělá např. dnešní německý prezident Joachim Gauck.

S Babišem musíme vyčkat

Při řešení vládní krize Zeman ukázal, že ve využívání prezidentských pravomocí hodlá zajít velmi daleko a je otázka, co to udělá s politikou v Česku. Nová politická vláda v čele s Bohuslavem Sobotkou má ale podle Švejnara velkou šanci posunout Česko kupředu. Na jedné straně stojí politická zkušenost Bohuslava Sobotky (ČSSD), na druhé straně podnikatelská zkušenost ministra financí Andreje Babiše (ANO) a ve středu najdeme vyvažující lidovce.

„Jsem mírný optimista, vláda bude mít velkou příležitost. Jsou tam jednak zkušení politici, jednak lidé zkušení z byznysu, a pokud se dohodnou politicky a najdou kompromis, tak mají šanci. Naše národní hospodářství je dnes tak hluboko pod svým potenciálem, že by měli být schopni navodit poměrně rychlé tempo růstu a zlepšit ekonomickou situaci,“ míní Švejnar.

Především pravicová opozice upozorňuje na možná rizika spojená s účastí Andreje Babiše ve vládě. Nějaký střet zájmů by se objevit mohl, ale Babiš bude podle Švejnara usilovat o to, aby se státu dařilo, protože pak se bude dařit i jeho firmám. Musíme prý zkrátka vyčkat na to, co se bude skutečně dít.

Hlavním cílem je pro mě prosperita Česka

V závěru rozhovoru pak profesor Švejnar nevylučuje, že by mohl kandidovat v příští přímé volbě prezidenta. Když bude mít pocit, že by to mohlo být společensky prospěšné, možná do boje o Hrad vstoupí. V Česku se angažuje od roku 1989 a vždy mu prý šlo především o prosperitu této země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…