Zeman využil své právo. Zbabělci se bojí nových voleb, píše právník Vyvadil

26.06.2013 13:04

Advokát Jiří Vyvadil zdůrazňuje v textu uveřejněném na blogu iDnes.cz, že prezident Miloš Zeman využil jen a pouze svých práv. Jeho odpůrci však mluví o hrozbě nástupu fašistických politických praktik. Podle Vyvadila, jenž byl také senátorem za ČSSD, je to nesmysl.

Zeman využil své právo. Zbabělci se bojí nových voleb, píše právník Vyvadil
Foto: Archiv JV
Popisek: Advokát Jiří Vyvadil

„Kreativita médií a politiků bývalé vládní koalice je obří. Jmenování Jiřího Rusnoka premiérem povzbudilo jejich mozkové závity do neskutečných obrátek a dramatické provolávání o tom, že Zeman zavádí u nás fašismus či protektorát (Pečinka), 'Putinovský režim' (Kalousek), diktaturu (ti ostatní) jsou doslova novátorské. A přitom - co se stalo? Prezident republiky využil svého ústavního práva a jmenoval předsedu vlády,“ míní Vyvadil.

Prezident je silný, ale ne všemocný

Na tom se shodují i ústavní odborníci. Pokud prezidentem jmenovaný premiér nezíská důvěru sněmovny, musí neprodleně nastat druhý pokus. I v něm může prezident pověřit sestavením vlády, koho uzná za vhodné. Podle autora to může být třeba i Lubomír Štrougal nebo Karel Gott. To však neznamená, že v Česku hrozí fašistická vláda pod patronátem Miloše Zemana. Poslední slovo může mít sněmovna. Pokud odhlasuje své rozpuštění, prezident to musí akceptovat.

„Prezident je silný, ale Poslanecká sněmovna může mít poslední slovo. Jen ovšem musí dnešní hysterici z bývalé vládní koalice najít odvahu k předčasným volbám. A těch se zbabělci bojí,“ uzavírá Vyvadil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…