Zeman využívá na Hradě stejnou kancelář jako před ním Klaus

12.03.2013 19:12

Nový prezident Miloš Zeman využívá na Pražském hradě stejnou kancelář, ve které před ním působil druhý polistopadový prezident Václav Klaus. ČTK to dnes řekla Zemanova mluvčí Hana Burianová. Klausův předchůdce Václav Havel měl jinou kancelář, ovšem ve stejné části Hradu.

Zeman využívá na Hradě stejnou kancelář jako před ním Klaus
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

Zemanova kancelář se nachází ve druhém podlaží jižního křídla Pražského hradu. Prostor si pro svoji úřadovnu vybral před deseti lety Klaus. Přípravu jeho pracovny tehdy zdrželo objevení vzácných historických fresek v jedné z místností.

Pracovna je součástí takzvaného Masarykova bytu. Tedy prostoru, který obýval první prezident samostatného Československa Tomáš Garrigue Masaryk. Apartmá prezidenta osvoboditele upravil slovinský architekt Josip Plečnik. Ústřední částí bytu bylo impluvium, kontemplační prostor inspirovaný římskými vilami, které v poslední době sloužilo k setkávání bývalého prezidenta Klause s novináři.

Zeman nedávno uvedl, že Masarykův byt už fakticky neexistuje, protože část prostor zabrali úředníci prezidentské kanceláře. Nový prezident se i proto rozhodl nepřespávat přímo na Hradě, ale místo toho se nastěhovat do Lumbeho vily na nedaleké Brusnici. Empírovou budovu před ním obýval Klaus.

Dnes již bývalý prezident na začátku února Zemanovi řekl, že mu Hrad zanechá v lepším stavu, než když ho přebíral od svého předchůdce Havla. V sídle hlavy státu podle něj tehdy byly například ze zdí vytrhány na míru vyrobené knihovny. "A proto jsem asi tři měsíce seděl o deset kanceláří vedle v malé kanceláři," řekl Klaus. Havlův tehdejší kancléř Ivo Mathé, stejně jako další členové jeho týmu, ale podobná tvrzení odmítli.

Klaus v minulosti kritizoval i Zemana, když po něm v roce 1998 přebíral kancelář předsedy Poslanecké sněmovny. Zdálo se mu, že je příliš cítit cigaretovým kouřem, a tak nějaký čas úřadoval jinde, než byla kancelář upravena.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…