Zeman zve diktátory kvůli byznysu a Schwarzenberg není proti, píše deník

05.02.2014 7:51

Prezident Miloš Zeman pozval na Hrad uzbeckého diktátora Islama Karimova a zřejmě dojde také na návštěvu prezidenta Turkmenistánu Gurbanguliho Berdymuhamedova. Oba muži ve svých zemích vládnou tvrdou rukou, Karimov nechal v roce 2005 zmasakrovat 500 lidí kvůli občanským protestům. Zeman ale sleduje především ekonomické zájmy, což vítá viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Neprotestuje ani exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Zeman zve diktátory kvůli byznysu a Schwarzenberg není proti, píše deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Jste spokojeni s prací České televize?

4%
96%
hlasovalo: 5063 lidí

Uzbecký prezident Islam Karimov přijede na státní návštěvu na konci února. Během léta by pak měla následovat návštěva prezidenta Turkmenistánu Gurbanguli Berdymuhamedova. Informují o tom středeční Lidové noviny. Připomínají, že oba muži vládnou ve svých zemích velmi nesmlouvavě, ale prezident Miloš Zeman od svého zvolení hlavou státu zdůrazňuje především ekonomickou diplomacii. To vítá viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Není to v rozporu se směřováním Česka, říká Schwarzenberg

„V zemi, kde politika jednoho muže prostupuje naprosto vším, která s námi sdílí příslušnost k ostbloku v minulosti a má jedny z největších zásob plynu a ropy na světě, může oficiální setkání prezidentů jednoznačně otevřít dveře pro kontrakty našich firem,“ poznamenává Špicar k návštěvě prezidenta Turkmenistánu Gurbanguli Berdymuhamedova.

Proti návštěvám asijských prezidentů neprotestuje ani exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Oficiální styky dvou zemí by se podle jeho názoru měly udržovat, a pokud při rozhovorech zazní i téma lidských práv, nebude to podle Schwarzenberga v rozporu s dosavadním směřováním Česka. Schwarzenbergův nástupce v úřadě Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce ještě o plánovaných návštěvách s prezidentem hovořit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…