Zemanovi se nelíbí řada jmen, ale o nejmenování nemluvil, ujišťoval Štěch před Hradem

07.01.2014 16:11

Předsedové obou komor Parlamentu, sociálně demokratický poslanec Jan Hamáček a senátor Milan Štěch ze stejné strany, dnes obědvali s prezidentem republiky Milošem Zemanem. Při pracovním setkání vybraní z nejvyšších ústavních činitelů podle svých slov probírali řadu politických a státnických otázek, a to včetně možného složení budoucí vlády. Bohuslav Sobotka by měl mít v pátek setkání s Milošem Zemanem, kdy však bude prezidentem jmenován ministerským předsedou, dosud není jasné.

Zemanovi se nelíbí řada jmen, ale o nejmenování nemluvil, ujišťoval Štěch před Hradem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jan Hamáček

Podle předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka budou známy bližší skutečnosti o sestavování vlády po plánované páteční schůzce předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky s prezidentem republiky. V podrobnostech oba předsedové komor na poobědovém setkání s novináři, přenášeném Českou televizí, však příliš sdílní nebyli.

Předseda dolní komory potvrdil, že jakmile obdrží dostatek podpisů pro svolání mimořádné schůze sněmovny pro hlasování o služebním zákoně, učiní tak. Schválením zákona v prvém čtení podmínil prezident Zeman jmenování předsedy hnutí ANO Andreje Babiše ministrem státní pokladny.

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha se trojice bavila i o knadidátu na ministra Jiřím Dienstbierovi, jehož vzájemné antipatie s Milošem Zemanem jsou všeobecně známé. „Nebyl hlavní osobou, o níž jsme se bavili," zdůraznil však senátor Štěch. Kdo jí byl, však odmítl sdělit s odkazem na to, že jde o předmět jednání mezi designovaným ministerským předsedou Bohuslavem Sobotkou a prezidentem republiky. Diskutovaní uchazeči o účast ve vládě však pocházejí ze všech stran, prozradil předseda horní komory.

Prezidentovy výhrady dále označil za „běžné provozní záležitosti, které v parlamentní demokracii mají být“ - s tím, že je za ně rád, neboť výhrady je vždy dobré vyslechnout. Doplnil, že od prezidenta republiky neslyšel, že by někoho nehodlal jmenovat: „Nikdo neřekl, že někdo bude odmítnut. Prezident nám řekl svůj názor." Zároveň však dodal, že nechce tvrdit, že to znamená, že tak prezident neučiní.

Jan Hamáček považuje za ideální termín pro hlasování o služebním zákoně 21. leden, ale procedurálně záleží na postupu vlády, vysvětlil.

Dále se na schůzce ústavních činitelů dostala na pořadí problematika jmenování profesorů, doplnění Ústavního soudu, nominace na veřejného ochránce práv a bezpečnostní i zahraniční politika. „Dohodli jsme se, že budeme pořádat pravidelné častější setkání předsedů komor a prezidenta republiky," uvedli politici na setkání. Zároveň vyjádřili naději, že „založili dobrou tradici“.

Setkání se prý neslo v dobrém duchu a coby hlavní chod oběda byl podáván candát na kmíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…