Zemanův přítel Jakunin spustil rebelii proti Putinovi. Rozpovídal se o praktikách v Kremlu

17.01.2016 9:57

Bývalý šéf ruských železnic Vladimir Jakunin čelí hněvu prezidenta Vladimira Putina. Za co? Údajně za poskytnutí příliš otevřeného rozhovoru o tom, jak to chodí v Putinově mocenském okolí. Rozhovor přinesla agentura Bloomberg. Jakunin ale tvrdí, že novinářka, která rozhovor vedla, ho absolutně překroutila a vynechala to, co on sám považuje za podstatné. Informuje o tom server Lidovky.cz.

Zemanův přítel Jakunin spustil rebelii proti Putinovi. Rozpovídal se o praktikách v Kremlu
Foto: Archiv VJ
Popisek: Vladimir Jakunin

Český prezident Miloš Zeman označuje Vladimira Jakunina za svého přítele. Jde o muže, který šéfoval ruské železnici a patřil do kruhu obklopujícího prezidenta Ruské federace Vladimira Putina. Vysokou státní funkci opustil podle vlastních slov na vlastní žádost. Spekuluje se ale také o tom, že šlo o trest za to, že jeho syn získal britské občanství.

Jakunin se teď velmi zlobí na agenturu Bloomberg, neboť měla notně zkreslit rozhovor, který jí Rus poskytl. Mimo jiné se v něm dočteme, že v Putinově mocenském kruhu nemá nikdo nic jisté. „Vzpomeňte si, co se stalo s Borisem Berezovským a Vladimirem Gusinským,“ měl poznamenat dříve mocný muž v rozhovoru. Připomeňme, že jde o dva miliardáře, které Putin zbavil části majetku a donutil je odejít ze země. Podobný osud prý může potkat i další Rusy, kteří se teď snad cítí nedotknutelní. Jenže to se pletou. Jejich postavení podle slov z rozhovoru závisí jen na „vrtkavých Putinových názorech na to, co je pro Rusko blaho“. Mocenské struktury ještě nejsou zcela upevněny a lidé, kteří se těší přízni pána Kremlu, „rotují“.

Text, který zveřejnil Bloomberg, je silně vykastrovaný, brání se přítel prezidenta

Existují však dvě slabiny, které mohou kremelskou mocenskou pyramidu zcela rozvrátit. První slabinou jsou nízké ceny ropy, na které stojí ruská ekonomika. Druhou slabinu představuje porušení mlčení o tom, jak to v okolí Putina opravdu chodí. Agentura tedy naznačuje, že Jakunin v pyramidě způsobil trhlinu, protože nemlčel.

Přítel prezidenta Zemana ale nenechává na agentuře Bloomberg nit suchou. „Text, který zveřejnil Bloomberg, je silně vykastrovaný a jen málo připomíná reálný rozhovor. Mé vyprávění se týkalo činnosti vědeckého centra, jakým směrem se ubírá, ale neobsahovalo žádná doporučení ohledně postavení elit, nic takového nikdo nikomu neradil,“ prohlásil rozhořčený Jakunin.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…