Zemanův protidluhový fond pokořil milion. Přispívají poslanci i občan, posílající denně dvě koruny

11.03.2014 20:27

Nadační fond prezidenta Miloše Zemana na splácení státního dluhu nedávno překonal milion vybraných korun. V úterý se uskutečnilo další ze setkání prezidenta s dárci, tentokrát jich přišlo deset. Přišel i přispěvatel, který na účet fondu posílá peníze každý den, vždy jde o necelé dvě koruny.

Zemanův protidluhový fond pokořil milion. Přispívají poslanci i občan, posílající denně dvě koruny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman přijal drobné přispěvatele do fondu na splácení státního dluhu. Sám prezident posílá do fondu 60 tisíc měsíčně

„Já vás tu teď nechám napospas novinářským hyenám,“ vešel před novináře v dobré náladě prezident Zeman, řekl pár slov o přispěvatelích, s nimiž se setkal. Na Hradě se uskutečnilo už několik podobných setkání od doby, kdy začal Zemanův fond fungovat.

Mezi pozvanými ale nebyli jen drobní dárci. Zúčastnila se například právnička, která připívá měsíčně pět tisíc korun. Další z přispěvatelek nezůstala k prezidentově fondu lhostejná i přesto, že je už v důchodu. Sama se k placení rozhodla prý z důvodu, že si Miloše Zemana váží a také proto, že je třeba dát lidem najevo, k čemu by se měli přidat. Na snížení státního dluhu by se podle ní měli podílet všichni lidé.

Zajímavým člověkem na schůzce s hlavou státu byl Pavel Drs, který na účet fondu každý den od jeho vzniku posílá symbolické korunové částky. Začal na jedné koruně, nyní platí 1,99 koruny denně.

„Jako občan samozřejmě těžko splatím státní dluh, ale tím, že zcela pravidelně platím nějakou částku, dávám najevo, že dennodenně bojuji proti zadlužení státu. Zatímco páni poslanci dělají přesný opak. Neměl jsem představu, že bych svými příspěvky měl ten dluh vyrovnat, to určitě ne. Důležitá je pravidelnost. Fond je deklarovaný jako symbolická záležitost a v té symbolice vidím smysl," řekl.

Přispívají i politici, včetně Haška a Zimoly

Pokud by se prý našlo hodně lidí, kteří to budou dělat, uvědomí si, že každý den státní dluh splácí a někdo jiný ho denně zvyšuje. „Samozřejmě, že pokud by těch lidí bylo smysluplné množství, politické strany si to musí přepočítat a nebudou mít takovou drzost dělat to, co minulá vláda,“ řekl ParlamentnímListům.cz na Hradě po setkání Pavel Drs.

Mezi pravidelnými přispěvateli ale několik politiků najdeme. Pochopitelně vedle prezidenta, který měsíčně posílá 60 tisíc, se do fondu zapojili i hejtmani Jihočeského a Jihomoravského kraje Jiří Zimola a Michal Hašek, oba posílají padesát tisíc korun. Přispěl ale i poslanec ČSSD Jaroslav Zavadil nebo prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…