Zemanův průšvih a Bůh. Prezident opět odhalil přeplněnému sálu něco ze sebe

29.04.2015 20:45

REPORTÁŽ Prezidentova cesta po Středočeském kraji pokračovala ve středu v Milovicích, Dobrovicích a v Čáslavi na místní letecké základně. Miloš Zeman ani tentokrát nevynechal setkání s veřejností, které se konalo právě v milovické radnici. Hlavu státu tam očekávala plná obřadní síň. Prezident přišel na pódium s hejtmanem kraje Milošem Peterou a starostou Milanem Pourem.

Zemanův průšvih a Bůh. Prezident opět odhalil přeplněnému sálu něco ze sebe
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman s hejtmanem Středočeského kraje Milošem Peterou (vlevo) a starostou Milovic Milanem Pourem (vpravo)

Miloš Zeman na začátku setkání zdůraznil důležitost hledání domácího nebo zahraničního investora, který by pomohl s místní nezaměstnaností. „Co s tím dělat místo dlouhých řečí? Hledat investora domácího, spíše zahraničního, kterého sem společným úsilím dotáhneme. Máte zasíťovanou průmyslovou zónu a i Čína má zájem zde investovat,“ řekl. Hejtman Petera ho doplnil s tím, že by rádi vyhlásili národní průmyslovou zónu v oblasti Boží Dar. Národní proto, aby investice zasíťování lokality putovala za státem, nikoliv městem. Podle něj o této možnosti jednají s ministerstvem.

Úvodní proslov prezident neprotahoval, nechal prostor publiku, aby se mohlo ptát. Prvního občana s rukou nahoře zajímaly záchrana vojenského památníku, dotace na železniční připojení i muzeum s bohatou vojenskou historií. Prezident si převzal dokumenty k památníku a přislíbil, že se budou věcí zabývat. O zlepšení připojení vybudováním další trati jedná už hejtman Petera s Ministerstvem dopravy. K chystanému muzeu se vyjádřil starosta Pour s tím, že připravují studii na proměnu budovy v sousedství radnice.

Kdy skončí pátrání po článku Hitler je gentleman?

Ženský hlas z hlediště se hlavy státu ptal, jak dlouho bude trvat pátrání po článku Hitler je gentleman: „Přijde mi nedůstojné nyní vytahovat na Peroutku články, kvůli kterým byl vydírán gestapem a za něž byl poslán do koncentračního tábora.“ Zeman odvětil, že zmíněný článek četl a viděl na vlastní oči. „Pokud vidím dobře, tak existuje. Toto pátrání musí skončit do konce června, aby se neprotahovalo. Ovčáček po něm ve volném času pátrá. Samozřejmě musíme přemýšlet a mluvil jsem o tom v projevu, kolik lidí selhalo v těžkých situacích. To samozřejmě není jen otázka Ferdinanda Peroutky,“ sdělil prezident. Dodal, že je zveřejňuje, protože je většina lidí nezná. „V dubnu třicet devět vyšel článek k vůdcovým narozeninám, že Hitler je největší Němec v dějinách a další chvála. Bylo tam napsáno: nevěřte, že nám Moskva pomůže, nevěřte, že se Beneš vrátí. Otevřete internet a přečtěte si sami,“ vyzval přítomné Miloš Zeman. Podle něj by zakazování publikace článků vrátilo naši zemi do minulosti, kdy tu vládla cenzura.

„Poslední věc, Peroutka byl až do září třicet devět s mnoha dalšími jako národní rukojmí. Podle Wikipedie se dostal do koncentráku v souvislosti s vypuknutím války. Tato internace nebyla podobná standardním umístěním a nemá žádnou souvislost s jeho článkem. Má souvislost s vypuknutím druhé světové války,“ dodal. Přítomné zajímala i kandidatura prezidenta v dalších volbách: „Pokud budete zdráv, budete znovu kandidovat?“ Miloš Zeman odpověděl, že své rozhodnutí oznámí rok před vypršením svého mandátu, protože mohou nastat okolnosti, které nemůže předvídat.

Prezident: Žádný průšvih ve škole jsem neměl

„Ptáte-li se na moje zdraví, sděluji vám, že trpím lehkou cukrovkou mezi sedmi až osmi body, mám neuropatii dolních končetin, a proto chodím o holi. To je všechno. Plíce, přestože jsem vášnivý kuřák, jsou naprosto čisté. Nedávno mi na rentgenu říkali, vy jste nekuřák, že? A prostatu mám jako panic. Jestli se zdraví prezidenta měří podle stavu prostaty, jsem kompletně zdráv,“ řekl otevřeně prezident. Školák ze zadních řad se hlavy státu zeptal, jestli měl někdy nejaký průšvih na základní škole. „Budete se divit, ale neměl, až je mi to někdy líto. Průšvihy a záškoláctví ke škole patří, ne že bych k tomu chtěl nabádat, ale je to takový pocit dobrodružství. Kouřit jsem začal až v sedmadvaceti letech, tak ani to. Byl jsem šprt a měl jsem samé jedničky. Učila mne totiž maminka, a když je maminka učitelka, tak je na svoje dítě zpravidla přísnější než na děti ostatních rodičů,“ vysvětlil Zeman. Podle něj se říká, že prvňáčci a děti učitelů bývají protivní. „Tak já jsem byl ve škole asi dvojnásobně protivný,“ zavtipkoval.

Otázku, jakou prezident během cest po krajích ještě neslyšel, zněla, zda věří v Boha? „Jsem tolerantní ateista a mám pochopení pro víru druhých. Mám pochopení pro pozitivní jevy v církvi, neboť naplňuje například poslání stavěním hospiců. Bibli pokládám za literární a filozofické dílo. Je to nádherné čtení a ani nemusíte být věřící,“ sdělil Zeman. Poté umístil prezidentskou stuhu na prapor města a převzal dary. Jeho cesta pokračovala do Dobrovice, kde si prohlédl muzeum a místní cukrovar. Druhý den návštěvy po Středočeském kraji zakončil návštěvou 21. základny taktického letectva Čáslav.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…