Země V4 chtějí více investic ze Švýcarska, shodli se premiéři

09.12.2014 21:18

Slovensko, Česká republika, Maďarsko a Polsko chtějí přilákat více investic ze Švýcarska. V Bratislavě se na tom dnes shodli premiéři zemí Visegrádské čtyřky (V4), kteří jednali se švýcarským prezidentem Didierem Burkhalterem, řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky mají státy V4 zájem na posílení vzájemných obchodních vztahů, jakož i na spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje.

Země V4 chtějí více investic ze Švýcarska, shodli se premiéři
Foto: Archiv
Popisek: Švýcarský frank

Státníci také upozornili, že v souvislosti s krizí na Ukrajině je potřeba trvat na dodržování mezinárodního práva, přičemž podle polské premiérky Ewy Kopaczové by EU měla být připravena na zpřísnění protiruských sankcí.

„Konkrétním příkladem (spolupráce) mohou být švýcarské investice v zemích V4, kde vidíme prostor k jejich posílení vzhledem k tomu, že Švýcarsko je druhým největším investorem v zemích Evropské unie. Ovšem z celkového objemu má investiční zastoupení v zemích V4 na úrovni nižší než šest procent," řekl Fico.

Sobotka doplnil, že zúčastněné země chtějí posílit vzájemný obchod a mají zájem na spolupráci v oblasti nových technologií, inovací, podpory vědy a výzkumu s cílem modernizovat průmysl v uskupení V4. „Česká republika má zájem na tom, aby Visegrádská skupina byla silná, aktivní, soudržná a atraktivní v regionu střední Evropy pro další spolupráci," poznamenal Sobotka.

Burkhalter na tiskové konferenci prohlásil, že jeho země je připravena dál spolupracovat se zeměmi V4. „Existuje potenciál spolupráce v oblasti vzdělávání a výzkumu. Rádi bychom se podělili s našimi zkušenostmi," řekl švýcarský prezident, jehož země sice není členem EU, ale s Unií spolupracuje v řadě oblastí.

Ukrajinská krize

Státníci hovořili také o konfliktu na Ukrajině, která ve východní části země v uplynulých měsících čelila vojenským akcím proruských aktivistů, a o účasti Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na řešení konfliktu.

„Ukrajinská krize ukázala, že je potřeba trvat na dodržování mezinárodního práva. OBSE může sehrát pozitivní roli při naplňování mírových dohod z Minsku. Za Českou republiku chci říct, že jsme připraveni aktivity OBSE na Ukrajině podporovat," řekl Sobotka. Právě Švýcarsko v současnosti OBSE předsedá.

Burkhalter v souvislosti s ukrajinskou krizí poznamenal, že bezpečnost Evropy musí být společným projektem a že jeho země je pro zintenzivnění činnosti OBSE.

Polská premiérka Kopaczová před novináři obhajovala protiruské sankce, které na Moskvu kvůli konfliktu na Ukrajině uvalila Evropská unie a které někteří politici z ostatních zemí V4 opakovaně kritizovali. „Pokud dohody z Minsku nebudou naplněny, EU by měla být připravena na třetí kolo sankcí," řekla.

Právě Polsko je ze zemí V4 nejsilnějším zastáncem tvrdého postupu vůči Rusku za jeho údajnou podporu proruských separatistů na východě Ukrajiny. Ke kritikům protiruských sankcí naopak patří slovenský premiér Fico. Český prezident Miloš Zeman v minulosti zase tvrdil, že sankce Západu vůči Rusku jsou neefektivní. Sobotka za důležité označil, že země V4 uvalení stávajících sankcí na Moskvu v minulosti shodně podpořily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…