Zemřel Karel Schwarzenberg

12.11.2023 6:39 | Monitoring

Ve věku 85 let zemřel v sobotu ve Vídni bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Jako jeden z prvních kondoloval bývalý ministr financí a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek a další se přidávají. Schwarzenberga označují za jednoho z největších státníků a vizionářů.

Zemřel Karel Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg aktivně podporuje svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny stejně jako její euroatlantické aspirace

Karel Schwarzenberg byl poslední dva dny v kritickém stavu v umělém spánku v nemocnici. Pětaosmdesátiletého Schwarzenberga v pondělí náhle letecky převezli z Prahy do nemocnice ve Vídni. 28. října mu prezident Petr Pavel udělil Řád bílého lva, který ale kvůli nemoci nemohl převzít, uvedl server Echo24.

Ještě v noci jako jeden z prvních kondoloval bývalý ministr financí a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

 

„Velká čest jeho památce. Jeho osobnost, myšlenky a neuvěřitelný nadhled budou hodně chybět…," napsal europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „Domnívám se, že člověk se nemá za to, co je, ani stydět, ale ani se povznášet. Prostě si říct - Pán Bůh Tě postavil sem a nalož s tím, jak můžeš nejlépe. A pan Karel Schwarzenberg s tím naložil opravdu krásně... Pro mě byl vždy symbolem návratu svobody, demokracie a dalších tradičních evropských hodnot do naší země,“ doplnil Pospíšil.

Formou sociální síti se rozloučil i bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN), který Schwarzenberga označil za jednoho z největších státníků a vizionářů. „Odešel Karel Schwarzenberg, Pán Bůh mu dej nebe. Jeden z největších státníků a vizionářů, co jsem v životě potkal. Učil nás, že ,pomáhat se musí!' Moudrý, laskavý, noblesní a vnímavý člověk. Měl naplněný život. Ať odpočívá v pokoji," uvedl.
 
„Kníže Karel Schwarzenberg bude Česku chybět," napsala předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „Takových osobností moc nemáme. Bude chybět i mně. Jeho nadhled, znalost života a umění si ho užívat byly vždy inspirující. Jsem vděčná, že jsem ho mohla potkávat. Měla jsem ho ráda. Radiační situace na Ukrajině zůstává normální," doplnila.
 
Později ráno začalo na sociální síti X přibývat lítostivých vzkazů. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) si se Schwarzenbergem spojil vlastnosti jako „charisma, elegance, důstojnost, inteligence, laskavost a skvělý břitký humor".
 

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která byla v sobotu na volebním sněmu znovu zvolena do čela strany, kterou Schwarzenberg zakládal v červnu 2009 společně s Miroslavem Kalouskem, připomněla radu, kterou jim prý Schwarzeberg dával: „Politik musí mít rád lidi. On je rád měl a lidé jeho.“

 

 

Předseda nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš vyjádřil svou lítost stručně. Popřál upřímnou soustrast pozůstalým.

 

 

Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartroš označil Schwarzeberga za klíčovou postavu, která formovala politickou scénu naší země. Ocenil jeho přínos k demokracii a veřejné službě.

 

Bývalý prezident Miloš Zeman na facebookovém profilu uznal, že si Schwarzenberga vážil jako svého protivníka v prezidentské volbě v roce 2013, ve které ho nakonec výrazně porazil. Dodal ale, že i po odchodu do důchodu se oba politici rádi setkali, naposledy na Schwarzenbergově zámku v Dřevíči.

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg se narodil 10. prosince 1937 v Praze jako nejstarší syn heraldika a historika Karla VI. knížete ze Schwarzenbergu a jeho manželky Antonie, rozené princezny z Fürstenbergu. Pochází z mladší, tzv. orlické větve rodu Schwarzenbergů. Dětství prožil na zámcích Orlík a Čimelice. V Čimelicích začal navštěvovat národní školu. Po komunistickém převratu roku 1948 byl jeho rodině zabaven majetek orlické větve, a i proto se uchýlila do emigrace a žila v Rakousku, nedaleko Salcburku. O několik let později se přestěhovala do Vídně.

V roce 1962 byl Karel adoptován svým strýcem, členem starší hlubocko-krumlovské větve Schwarzenbergů, Jindřichem ze Schwarzenbergu. Tato adopce pro něj znamenala finanční zajištění a dědictví v hodnotě až 400 milionů eur, které získal po strýcově smrti roku 1965.

V Rakousku byl členem Österreichische Volkspartei. Po srpnové okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 podporoval československý disent. Na rodinném zámku v bavorském Scheinfeldu založil Československé dokumentační středisko – archiv tehdy zapovězené literatury. V roce 1984 byl zvolen předsedou Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva, a tuto funkci vykonával do roku 1990. V roce 1989 byl vyznamenán Cenou lidských práv Rady Evropy.

Po 17. listopadu 1989 se vrátil do Československa, kde se intenzivně zapojil do společenského, hospodářského i politického života. Prezident Václav Havel jej brzy poté jmenoval vedoucím své prezidentské kanceláře – kancléřem. Tuto funkci vykonával až do Havlovy abdikace v roce 1992.

Bez větších problémů získal u československých soudů v restituci po únoru 1948 zabavený majetek orlické větve Schwarzenbergů, do níž patřil po svých biologických rodičích. Šlo o zámky Orlík, Čimelice, Sedlec a Schwarzenberský palác ve Voršilské ulici v Praze.

Ze Senátu přes vládu až ke kandidatuře na prezidenta

V politice se poprvé pokusil prosadit v roce 2002, když jako nestraník nominovaný za US-DEU usiloval v obvodu Strakonice o zvolení do Senátu. Neuspěl, ale o dva roky později jako člen ODA už byl na kandidátce US-DEU ve volebním obvodu Praha 6 za US-DEU do Senátu zvolen. Jeho politická kariéra nabrala na obrátkách a 9. ledna 2007 byl ve druhé Topolánkově vládě jmenován ministrem zahraničních věcí ČR za Stranu zelených.

Významně se podílel na tom, že Česká republika uznala nezávislost Kosova, když toto rozhodnutí schválila vláda na poslední chvíli jako mimořádně zařazený bod při výjezdním zasedání v Teplicích 21. května 2008. S americkou ministryní zahraničních věcí Condoleezzou Riceovou podepsal 8. července 2008 smlouvu o umístění radarové základny USA na území Vojenského újezdu Brdy, k němuž ale nikdy nedošlo. Ve funkci ministra zahraničních věcí skončil 8. května 2009, kdy Topolánkovu vládu nahradil úřednický kabinet Jana Fischera.

Ve stejném roce se podílel na založení strany TOP 09, jejímž prvním předsedou se také stal. Především díky jeho popularitě získala TOP 09 ve volbách v roce 2010 téměř 17 procent hlasů a společně s ODS a Věcmi veřejnými sestavila vládu, ve které Karel Schwarzenberg zastával nejen funkci ministra zahraničních věcí, ale i prvního místopředsedy vlády.

Vrcholem jeho působení v politice byla kandidatura na prezidenta České republiky v historicky první přímé volbě. Podařilo se mu postoupit do druhého kola, v němž však získal jen přes 45 procent hlasů a s Milošem Zemanem prohrál. Poslancem byl od května roku 2010, opakovaně byl zvolen v roce 2013 a také 2017.

Svého času přiznal, že na počátku 90. let přijal nabídku úředníka urychlit vyřízení restitucí za příslib protislužby. Tuto skutečnost potvrdil roku 2010 v rozhovoru pro Mladou frontu DNES. Byla mu také často vyčítána finanční podpora od podnikatele Zdeňka Bakaly. Společně s ním zakoupil v privatizaci státní podnik Becherovka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…