Zemřel miliardář, který Bakalovi prodal OKD

08.06.2015 16:06

Jeden z nejbohatších Čechů a nejvlivnějších podnikatelů v Česku, Petr Otava, zemřel ve svých pětašedesáti letech. Otava je také znám tím, že právě on prodal OKD Zdeňku Bakalovi. Byl největším domácím obchodníkem s komoditami Metalimex. Od minulého týdne po jeho zkolabování byl udržován v umělém spánku. Informuje o tom server Motejlek.com.

Zemřel miliardář, který Bakalovi prodal OKD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Otava kdysi začínal jako obchodník v uhelné firmě OKD. Po revoluci při kupónové privatizaci prodal stát čtyřicet procent společnosti OKD. V roce 1998 však za nevyjasněných okolností přišel stát o většinový podíl a uhelnou společnost ovládla firma Karbon Invest v čele s Otavou, Viktorem Koláčkem a Janem Przybylou.

Celou privatizaci OKD vyšetřovala i policie, jelikož zde bylo podezření, že firma Karbon Invest měla být zvýhodňována na základě obchodních a mandátních smluv na úkor OKD. Soud však žádné provinění Otavovi a jeho společníkům neprokázal. V roce 2004 odkoupili od státu Otava, Koláček a Przybyla i zbytek vlastnictví uhelné společnosti, kterou poté celou prodali i se ziskem Zdeňkovi Bakalovi.

Otava se po prodání uhelné společnosti OKD věnoval primárně Metalimexu a koupil také hliníkářskou firmu All Invest Břidličná a posléze také Měď Povrly. V posledních letech se vedením Metalimexu zabýval hlavně jeho syn Petr Otava.

V posledních letech jeho života sledoval také stav OKD, kdy dokonce nabízel, že jim pomůže. „Málokdo zná OKD tak jako já,“ prohlásil kdysi v rozhovoru. Otava vlastnil také Ostravsko-karvinské koksovny, jež koupil od Bakaly a které přímo závisely na uhlí z OKD. „Za chlapské a zodpovědné řešení považuji jen vyhlášení insolvence v co nejkratší době,“ řekl minulý rok pro MF Dnes s tím, že by bylo nejlepší v případě krachu, aby uhelnou společnost na Moravskoslezsku koupil stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…