Zemřela Madeleine Albrightová

23.03.2022 19:42

Ve věku 84 let ve středu zemřela někdejší americká ministryně zahraničí a velvyslankyně USA při OSN Madeleine Albrightová (dívčím jménem Jana Marie Korbelová). Její úmrtí bylo potvrzeno v e-mailu zaměstnancům Albright Stonebridge Group, globální strategické firmy, kterou Albrightová založila.

Zemřela Madeleine Albrightová
Foto: Repro Facebook
Popisek: Madeleine Albrightová fandí Michaelu Žantovskému v boji o senátní křeslo

Albrightová byla ústřední postavou administrativy prezidenta Billa Clintona, nejprve působila jako velvyslankyně USA při OSN a poté se v jeho druhém funkčním období stala nejvyšší diplomatkou země.

Původní zdroj ZDE.

Zasazovala se o rozšíření NATO, prosazovala, aby Aliance zasáhla na Balkáně a zastavila genocidu a etnické čistky, usilovala o omezení šíření jaderných zbraní a zasazovala se o lidská práva a demokracii po celém světě.

USA považovala za „nepostradatelný národ“, pokud jde o používání diplomacie podporované použitím síly k obraně demokratických hodnot ve světě.
„Stojíme vysoko a vidíme dál než jiné země do budoucnosti a vidíme, že tu hrozí nebezpečí nám všem,“ řekla v roce 1998 televizi NBC. „Vím, že američtí muži a ženy v uniformách jsou vždy připraveni obětovat se pro svobodu, demokracii a americký způsob života.“ 

Madeleine Albrightová se narodila 15. května 1937 v pražské židovské rodině na Smíchově. Přičinou její smrti byla rakovina. V posledních chvílích byla obklopena rodinou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…