Žena z Brna si chtěla sama udělat antigenní test. Nakonec jí museli operovat nosní dutinu

06.02.2021 15:35

Den co den chodí desítky tisíc lidí na koronavirové testy. Primářka Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Pavla Urbánková na občany apelovala, aby nechali testy provádět jen odborníky. Jinak to může zle skončit. Podívejte se sami.

Žena z Brna si chtěla sama udělat antigenní test. Nakonec jí museli operovat nosní dutinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Anketa

Koho z těchto kandidátů byste volili za prezidenta republiky?

hlasovalo: 13182 lidí

Server Novinky.cz upozornil na případ ženy, která si sama provedla antigenní test na koronavirus. Provedla si ho ovšem tak nešťastně, že to skončilo masivním krvácením a nutností provést operaci zadní části dutiny nosní. Na nešetrné sebetestování upozornila primářka Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Pavla Urbánková.

„K poranění dutiny nosní může dojít při každém nešetrně provedeném odběru. Pokud někdo nedodrží jasně stanovená pravidla bezpečného odběru, může dojít k poranění sliznice nosní. Velká četnost prováděných testů zvyšuje pravděpodobnost toho, že stěr bude proveden nedostatečně odborně edukovanou a zacvičenou osobou, což zvyšuje riziko možného poranění,“ upozornila Urbánková.

Antigenní test se dá koupit i v lékárně, ale tisíce lidí stále raději navštěvují odběrová místa. Exministr zdravotnictví Roman Prymula teď volá po provádění testů na školách. Právě opakované testování má být cestou k návratu žáků a studentů do škol.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…