Ženou nás do války. Česko musí vystoupit z NATO, bouří se Přátelé Ruska

28.08.2014 20:25

Hnutí Přátel Ruska v České republice se v tiskové zprávě vyjádřilo k možnosti zřízení vojenských základen NATO v České republice. Jsou totiž přesvědčeni, že se NATO opět vrátilo k údajné agresivní útočné podobě, a pokládají za nezbytné, aby Česká republika z tohoto uskupení vystoupila. Ve svém vyjádření píší, že EU, USA a NATO ženou Evropu k vojenskému konfliktu.

Ženou nás do války. Česko musí vystoupit z NATO, bouří se Přátelé Ruska
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: 14. výročí bombardování Jugoslávie letectvem NATO přišli vzpomenout nejen Pražané k srbskému velvyslanectví v Praze

Anketa

Kdo napáchal na světě nejvíc zla?

6%
21%
73%
hlasovalo: 15835 lidí

Přátelé Ruska jsou nejen proti budování dalších základen NATO, ale dokonce by chtěli, aby Česká republika ze Severoatlantické aliance vystoupila.

Představitelé České republiky prý v souvislosti s nadcházející vrcholnou schůzkou členských zemí NATO probírají otázku souhlasu s vytvářením základen NATO na hraničních území NATO a Ruska. „V českém veřejném prostoru se k myšlence vybudování vojenské základy NATO oficiálně nehlásí žádná z vládních stran, když militaristické postoje TOP 09 a ODS jsou obvyklé,“ píše zakladatel hnutí Jiří Vyvadil.

Podle vyjádření, které hnutí zaslalo médiím, je NATO formálně chápané jako obranná vojenská organizace, ale v posledních 25 letech se buď samo, či prostřednictvím svých jednotlivých členů podílelo na desítkách vojenských operací, které ve svých ať již bezprostředních či následných důsledcích učinilo svět nebezpečným, stále více směřujícím k regionálním, ba světovým konfliktům.

„Bestiální bombardování Jugoslávie, válka v Iráku, Afghánistánu, v Libyi vytvářejí stav, kdy desítky, ba stovky tisíců nevinných byly zavražděny, ale výsledek je jediný: zmar, nenávist, nedůvěra a mnohem větší nestabilita,“ píší Přátelé Ruska.

EU, USA a NATO ženou Evropu k vojenskému konfliktu

Podle nich asi nejzávažnějším aktem v posledním roce je vyvolání krize na Ukrajině. „Evropská unie, Spojené státy americké a Severoatlantický pakt zásadním způsobem podpořily státní převrat proti prezidentu této země, podpořily nejreakčnější síly země dovolávající se fašistických kořenů a v zájmu geopolitického střetu s Ruskou federací ženou celou Evropu na hazard... K vojenskému konfliktu,“ píše se v tiskové zprávě.

„Přátelé Ruska v České republice jsou naopak přesvědčeni, že se NATO v posledním roce opět vrátilo ke své agresivní útočné podobě, a pokládají za nezbytné, aby Česká republika z tohoto uskupení vystoupila,“ kladou požadavek a jako příklad zmiňují neutrální Rakousko.

V závěru vyjádření hnutí Přátel Ruska v České republice Jiří Vyvadil píše, že členové hnutí pokládají vystoupení z NATO za jedinou rozumnou alternativu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…