Zesilte útoky, žádá ministr Šojgu. Do války může zasáhnout další hráč, píše CNN

16.07.2022 15:28

Ruské rakety dopadly na město Dnipro. Po útoku zůstali nejméně 3 mrtví. A mezitím získává ruská válka na Ukrajině nový rozměr, ve kterém může hrát důležitou roli Írán.

Zesilte útoky, žádá ministr Šojgu. Do války může zasáhnout další hráč, píše CNN
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký dron Predator

Institut pro studium války (ISW) oznámil, že ruský ministr obrany Sergej Šojgu vydal rozkaz k zesílení útoků na Ukrajinu. Informaci převzal server New Voice of Ukraine.

Rakety dopadaly např. na město Dnipro ve střední části východní Ukrajiny, ale i na jiná města. CNN hlásí, že po útoku na Dnipro zůstali 3 mrtví a 15 zraněných. Podle Ivana Vasjučkova, zástupce dopravního odboru městské rady Dnipru, byl mezi zabitými i řidič jedné z hlavních městských autobusových linek. Šlo prý o řidiče, který v onen den skončil svou směnu a už byl na cestě do depa.

Místostarosta Dnipru Mychailo Lysenko v pátek uvedl, že kvůli útoku může ve městě dojít k přerušení dodávek vody.

Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzyanyk oznámill, že až 70 % ruských raketových útoků je na mírumilovná města a nevojenské cíle. Jen 30 % raket si prý najde vojenské cíle. „Rusko by mělo být uznáno za teroristický stát,“ řekl.

Jedinou možností, jak Ukrajinu ochránit, je podle něj zničit všechny ruské rakety dřív, než je stačí Rusové namířit na ukrajinské ženy a děti a odpálit je. Právě k tomu slouží americké raketové systémy HIMARS a jim podobné.

A mezitím íránský ministr zahraničí Hossein Amirabdollahian kritizoval amerického poradce pro národní bezpečnost Jakea Sullivana za obvinění Íránu z přípravy vyslat stovky bezpilotních letounů coby schopných zbraní do Ruska, přičemž tato tvrzení označil za „nepodložená obvinění proti Íránu“, uvedla v pátek íránská státní IRNA.

„Informace naznačují, že íránská vláda se připravuje poskytnout Rusku až několik stovek (bezpilotních vzdušných prostředků), včetně zbrojních UAV, ve zrychleném časovém horizontu,“ řekl v pondělí novinářům na tiskové konferenci v Bílém domě poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Podle amerických informací mají být ruští vojáci vycvičeni v používání těchto bezpilotních letounů . Prý navíc nelze vyloučit, že některé íránské drony už Rusové dostali.

Íránský ministr zahraničí Hossein Amirabdollahian Sullivanova slova odmítl s tím, že Írán je proti válce. „Základní a jasný postoj Íránu proti válce a podpoře zastavení války není jako postoj Západu, který je založen na dvojím přístupu. Írán bude pokračovat ve svém úsilí ukončit válku na Ukrajině a vyřešit problém politicky,“ dodal Amirabdollahian podle agentury IRNA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…