Zhasínání, šetření, tři kruté zimy. Ale krizi musíme zvládnout, vzkazuje Bartuška

25.10.2022 20:05 | Analýza

Poslanci dnes jednají o zavedení daně z mimořádných zisků. Opozice vládě vyčetla, že rozporuplná vyjádření výrazně ovlivnila hodnotu některých akcií na burze. Spasí Česko daň z mimořádných zisků? „Čekají nás těžké chvíle, tři těžké zimy,“ uvedl v pořadu Interview ČT24 Václav Bartuška, zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost. Kvůli složité ekonomické situaci nevyloučil v budoucnu možné rozšíření sektorů pro zavedení windfall tax. Moderátorku uzemnil, když se jej ptala na zmatky kolem účinnosti mimořádné daně, kvůli kterým spadly investorům akcie o desítky miliard.

Zhasínání, šetření, tři kruté zimy. Ale krizi musíme zvládnout, vzkazuje Bartuška
Foto: ČT24
Popisek: Václav Bartuška, zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost

Rozhovor otevřela otázka související s novým twitterovým účtem, který si Bartuška založil, donutil jej k tomu ministr. Účet byl podle jeho slov zablokován ihned po spuštění kvůli útokům hackerů. „Muselo se to velmi složitě řešit s Twitterem. Bylo na něj 650 útoků za první den. Takže evidentně mám nějaké přátele v Moskvě, a jsem tomu rád,“ uvedl.

Na svůj twitter mimo jiné Bartuška napsal, že se za poslední týdny podle něj v energetice přihodilo víc než za dlouhé roky, zmínil ty zásadní: „Je to převzetí kontroly nad částí Rosněftu, ruské rafinérské společnosti v Německu 16. září. To je zásadní a definitivní rozchod mezi Německem a Ruskem, rozhodně větší než výbuchy na Nord Streamu 2. A pak je to podle mne dohoda Saúdů a Rusů o snížení těžby ropy,“ řekl k turbulentním změnám v energetice.

Záznam rozhovoru naleznete ZDE.

Svět se podle Bartušky ocitl v první skutečně globální energetické krizi, potvrdil slova Fatiho Birola, výkonného ředitele Mezinárodní agentury pro energii. Bartuška ale věří, že tuto krizi zvládneme. „Zvládneme ji určitě, musíme ji zvládnout. Nechci ale lhát, myslím, že nás čekají ještě složité chvíle,“ řekl na otázku, zda nás čeká éra zhasínání a šetření.

Nejvíc jej trápí osudy českého průmyslu a firem, jež pro nedostatek energie, kterou by mohly zaplatit, zřejmě krachnou. „To mě trápí nejvíc. Otázka firem a vůbec průmyslu u nás. Říkám, budou to tři těžké zimy, protože zásobování Evropy zemním plynem bude za tři roky výrazně jiné,“ sdělil, že ke komfortu, na který jsme zvyklí, se hned tak nevrátíme.

Vládní pětikoalice se rozhodla energetickou krizi řešit mimo jiné zavedením daně z mimořádných zisků pro banky, energetické firmy a rafinérie. „Dává mi to smysl, je to jedna z mála možností, jak vláda může pomoct lidem, prostřednictvím zastropování cen, pak se ty peníze vezmou od velkých firem z jejich zisku. To je krok, který asi udělá velká část evropských států,“ podotýká Bartuška k dani z mimořádných zisků windfall tax. Návrh na zavedení daně z mimořádných zisků je součástí vládního daňového balíčku. Příjmy z daně mají pokrýt náklady státu, které vzniknou zastropováním cen energií.

Budou příští rok mimořádné zisky pro energetické firmy, banky a rafinérie stejné, jako jsou letos? „Já opravdu nevím, nedokážu odpovědět, na to je třeba ekonoma,“ uvedl k nejasné dani z mimořádných zisků. „V příštích letech nás čekají ekonomické složitosti, možná se dostane i na ty, kteří jsou dnes ještě chránění,“ reagoval na dotaz týkající se možného mimořádného zdanění zbrojařů.

Nesoulad jednotlivých členů vlády ohledně toho, kdy vejde v platnost mimořádná daň, způsobil propad ceny akcií energetickým firmám.

Na dotaz moderátorky Světlany Witowské, zda by kabinet neměl být při zveřejňování tak zásadních informací opatrný, odvětil Bartuška slovy: „Vy jste dobrá. Já jsem státní úředník, já nejsem od toho, abych kritizoval vládu. To fakt ne! Nezlobte se na mě,“ zdůraznil smějící se zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…