Zhroucený kraj bez postelí: Hejtman udeřil do Prahy. To bude úpění

03.03.2021 13:38

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) varuje, že situace v kraji je těsně před kolapsem a všechny nemocnice již dosáhly své maximální kapacity. Podle Netolického takový vývoj dává za pravdu hejtmanům, kteří v únoru i přes protesty opozice požádali premiéra Andreje Babiše o nouzový stav. „Vzpomínáte na urážky, invektivy, sprosté výrazy a hnusné maily hejtmanům krajů před dvěma týdny? A jaký je teď vývoj?“ rýpe hejtman do tehdejších kritiků.

Zhroucený kraj bez postelí: Hejtman udeřil do Prahy. To bude úpění
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Netolický na svém facebooku upozorňuje, že v Pardubickém kraji došla nemocniční lůžka a nemocnice jsou opravdu na pokraji sil. Tento vývoj podle něj jasně dává za pravdu hejtmanům. „Vzpomínáte na urážky, invektivy, sprosté výrazy, hnusné maily hejtmanům krajů před dvěma týdny, co si to dovolili, že požádali vládu v době sílící epidemie o celostátní řešení pokračující, resp. stupňující krize vyhlášením nouzového stavu?“ vrací se Netolický do poloviny února.

Anketa

Který případný kandidát na prezidenta vás oslovuje nejvíc?

hlasovalo: 21753 lidí

„Jaký je vývoj? Nouzový stav máme, dokonce jej Sněmovna doporučila vládě prakticky všemi poslanci vyhlásit a k tomu ještě vývoj nemocných a především hospitalizovaných svými čísly láme rekordy,“ píše Netolický a naznačuje, že bez nouzového stavu by byla situace ještě horší.

Netolický také poukazuje, že se vyplnil tři týdny starý předpoklad Ministerstva zdravotnictví o vývoji epidemické situace v zemi. „Šlo o matematické modely v pesimistické, realistické a optimistické variantě. Všechny ukazovaly, že nemocnice budou plné (v pesimistické variantě přeplněné). A jaká je aktuální situace Pardubického kraje? V posledních dnech je do nemocnic (Pardubice, Chrudim, Litomyšl, Svitavy, Ústí nad Orlicí) přijímáno denně přibližně 50 covidových pacientů, dnes dokonce 70. Celkem je hospitalizováno ve všech 5 nemocnicích akutní péče 501 pacientů s covidem-19, většinou se středně těžkým či těžkým průběhem onemocnění,“ bilancuje hrozivou situaci Netolický.

Z toho důvodu pardubický hejtman v úterý vyhlásil stav hromadného postižení osob. „Tento termín z oboru intenzivní péče se užívá obvykle u mimořádných událostí, které znamenají okamžitý nápor pacientů do nemocnic. Nejčastěji jde o hromadné nehody, letecká neštěstí, kde dochází k aktivaci tzv. traumaplánu. Stávající stav v našich nemocnicích je ovšem setrvalý již několik dní se zhoršující se tendencí. Proto jsme byli nuceni vyhlásit tento mimořádný stav, který znamená v případě příjmu pacientů s těžkým průběhem onemocnění žádost o výpomoc a transport do nemocnic v okolních krajích či kdekoliv v České republice,“ vysvětluje Netolický.

Pardubické nemocnice podle něj jsou za hranou svých možností. „Naše nemocnice nyní zajišťují: péči o covid-19 pacienty vyžadující hospitalizaci, testují PCR a antigenními testy, k tomu ještě očkují téměř tisíc osob denně. Nemáme bezedné možnosti. Každý má svou kapacitu a naše nemocnice ji nyní vyčerpaly. Volám SOS a prosím všechny lékaře, sestry a další z ambulantního sektoru, aby přišli pomoci kolegům do nemocnic,“ apeluje hejtman.

Netolický ale ubezpečuje, že je nadále zajištěna ostatní urgentní péče o pacienty s jinými diagnózami jako infarkt nebo iktus. „Tato péče je, byť s obtížemi, nadále zajištěna. Musí být zajištěna!“ píše Netolický.

„Prosím všechny, aby situaci již konečně brali vážně. Pokud nevěříte vládě či premiérovi, chápu, pokud nevěříte poslancům nebo senátorům, rozumím, pokud nevěříte hejtmanovi nebo starostovi, to pochopím také, ale věřte alespoň těm, co již rok slouží a právě nyní prochází nejsložitějším obdobím za celou dobu. Děkuji právě jim za nás za všechny,“ chválí nakonec práci zdravotníků hejtman a prosí lidi, aby brali nemoc vážně a dodržovali opatření.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…