Židovští rabíni v USA vyzývají k přijímání uprchlíků. Ulpí na nás hanba, varují a srovnávají s časy Hitlera

05.12.2015 13:26

Tisíc rabínů sepsalo ve Spojených státech výzvu, v níž apelují na volené politické představitele země, aby se chovali vstřícněji k uprchlíkům. Byly to Spojené státy, které víc než sto let otevíraly náruč pronásledovaným lidem, kteří u břehů Ameriky opět našli bezpečí. Nevymlouvejte se proto na terorismus, protože i Syřané prchají před terorem, píše tisícovka rabínů. Jinak hrozí, že na Američanech opět ulpí hanba, jako na začátku druhé světové války.

Židovští rabíni v USA vyzývají k přijímání uprchlíků. Ulpí na nás hanba, varují a srovnávají s časy Hitlera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Synagoga

„Od svého vzniku poskytovaly Spojené státy ochranu nejzranitelnějším lidem. Mnohdy to byli Židé. Prchali před pogromy v carském Rusku, před hrůzami holocaustu, nebo před pronásledováním v sovětském Rusku či Íránu, naši příbuzní a přátelé nacházeli pomoc u těchto břehů. ... Jsme proto velmi znepokojeni tím, že se v poslední době vyjádřilo tolik politiků proti přijímání uprchlíků. Vysvětlují to srdcervoucími útoky v Paříži a Bejrútu a obavami z terorismu. Odepírají ale pomoc lidem, kteří jsou sami oběťmi teroru. Ve stínu těchto komentářů my, židovští vůdc,i varujeme před nejtemnějšími okamžiky historie,“ píší signatáři.  Informace o výzvě přinesl server deníku Washington Post.

Celý text v angličtině najdete zde

Duchovní připomínají, že i v letech 1939 a 1940 se Spojené státy bály uprchlíků, odmítaly je, a ti pak umírali v koncentračních táborech. V roce 1939 např. dorazila k břehům Ameriky loď s devíti stovkami uprchlíků, které USA vrátily zpět do Evropy, aby zemřeli v táborech. V roce 1939 nedokázali Američané rozpoznat nepřítele od obětí nepřítele. V roce 2015 se nesmí opakovat stejná chyba.

Pokud si Američané neuvědomí, že jsou všichni potomky uprchlíků a uzavřou se, teroristé v podstatě zvítězí, protože dojde k omezení svobody. Dopis byl uveřejněn na internetových stránkách Hias patřící Hebrew Immigrant Aid Society. Ta vznikla v 19. století, aby pomáhala prchnout Židům pronásledovaným v carském Rusku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…