Židům, psům a Čechům vstup zakázán. Plakát Hitlerjugend vyvolal rozruch

16.06.2012 14:06

Způsob, jakým si město Poděbrady připomíná svou minulost, vzbuzuje kontroverzní reakce. Na začátku lázeňské kolonády stojí totiž umělecky ztvárněný reklamní poutač ve tvaru zámecké věže, který je zdoben jako by dobovými plakáty, které se vztahují k různým historickým událostem. Kontroverze vzbuzují především připomínky doby nacistické okupace či odboje bratří Mašínů.

Židům, psům a Čechům vstup zakázán. Plakát Hitlerjugend vyvolal rozruch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dům, ve kterém v Poděbradech bydleli bratři Mašínové

Na jednom z plakátů je například pozvánka na členskou schůzi mládežnické nacistické organizace Hitlerjugend s nápisy: „Židům, psům a Čechům vstup zakázán!“.

Některé místní občany celá akce rozlítila. Považují to za ostudu a propagaci nacismu. Součástí plakátu je ovšem také vysvětlení historické události a někteří občané to proto naopak považují za dobrý nápad. Plakát připomíná, že v době okupace zabrala Poděbradský zámek právě tato nacistická mládežnická organizace.

Po stopách bratrů Mašínů

Podobné spory vzbuzuje i plakát zvoucí na orientační běh po stopách bratří Mašínů, kteří se postavili proti komunistickému režimu se zbraní v ruce. Starosta Ladislav Langr ale projekt hájí. Plakát prý nehodnotí, zda Mašínové byli kladné, či záporné postavy. Dodal ale, že vysvětlující popisky budou u plakátů větším písmem, aby nemohlo docházet k nepochopení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…