Žijeme v dezinformační válce. Pozor, co dáváte na internet, varuje exposlanec ČSSD

28.10.2019 14:00

Bývalý dlouholetý poslanec ČSSD Antonín Seďa věří, že v České republice je dobrá politická kultura, která není založena na lžích a dezinformacích. Napsal to v reakci na několik dotazů na svém profilu na ParlamentníchListech.cz, kde byli politici označeni za „lháře, kteří slouží oligarchům“.

Žijeme v dezinformační válce. Pozor, co dáváte na internet, varuje exposlanec ČSSD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

První z dotazů, který rozpoutal vášnivou debatu Sedi a několika čtenářů, uváděl, že žijeme v době, kdy „lžou politici, novináři, veřejnoprávní média“, napsal jeden z čtenářů a přidal příklady jako zbraně hromadného ničení v Iráku nebo chemické zbraně v Sýrii a sestřelení Boeingu nad Ukrajinou. „Není Vám, coby politikovi, smutno z toho, že se politici Západu snaží ovládat lidi pomocí lží? Že by na víc neměli?“ zněla otázka.

Podle Sedi se ale tyto příklady netýkají přímo České republiky, kde se podle něj nic neutají a pravda nakonec vyjde najevo. „Já jsem rád, že žiji v demokratické zemi, kde je možno bez postihu, pokud se dodržují zákony a pravidla, beztrestně vyjadřovat své názory,“ napsal bývalý poslanec a dodal, že především na internetu je velké nebezpečí šíření lží a fake news.

„Často se divím, jak řada nezasvěcených a málo informovaných lidí šíří rozličné teorie, které se nezakládají na pravdě. A sami pak tyto dezinformace šíří po sociálních sítích. Všichni bychom si totiž měli uvědomit, že žijeme v době kybernetického ohrožení, v době informační či chcete-li dezinformační války, za kterou stojí rozličné zájmy,“ varuje Seďa.

Obecné tvrzení, že politici lžou, pak Seďa odmítá. „Je třeba dodat důkazy a hlavně je třeba dokázat na konkrétních příkladech, že se jedná o lež,“ vyzval Seďa.

Reakce přišla od jiného čtenáře. „Psal jste, že je třeba dodat důkazy o tom, že politici lžou. Tak já vám pár dám!“ spustil. Uvedl například heslo, že „politika se dělá pro lidi“, což je podle něj jasná lež. „Neděláte a ověřit si to můžeme jednoduše u dotací pro vyvolené, kdy se těm nejbohatším skládají na rekonstrukce domečku ti nejchudší,“ napsal rozzlobený čtenář o různých dotacích na okna, kotle, střechy a fasády. U takových dotací si musí žadatel podle čtenáře doplatit polovinu výdajů a tím pádem na to ti nejchudší stejně nemají, ale přitom se z jejich daní dotace proplácejí těm, kteří o ně žádat mohou.

„Další lež, přidáme důchodcům 900 Kč! Houby, 750kč se přidává ze zákona! Vy přidáte 150 v průměru a někdy ani to ne,“ zněl další příklad domnělé lži.

„Zvýšení důchodů je nad rámec zákona, ale ten také schválili politici. A je opravdu jedno, zda přidání berete pouze nad rámec tohoto zákona. Prostě senioři si v průměru přilepší o 900 Kč,“ zněla jasná odpověď sociálního demokrata Sedi.

K dotacím poskytl bývalý poslanec odpověď se stejným výsledkem, že uvedený příklad není lež. „Nemohu souhlasit, že to není pro lidi. Přece i ti, kteří si připlatí a dotaci dostanou, tak jsou občany této země,“ vzkázal politik a dodal, že obecně se mu ale systém dotací nelíbí. „Dotace poškozují konkurenceschopnost a mezilidské vztahy. Mimochodem, já jsem nikdy žádnou dotaci nedostal, ale ani jsem ji jako politik nežádal,“ pochlubil se.

„Takže já tyto uvedené případy za lež nepovažuji,“ zněla jasná odpověď.

Dotčený čtenář se ale nedal a v dalším dotazu trval na svém. „Kategoricky nesouhlasím s odpovědí, že dotace na výměnu oken, zateplení atd., jsou v pořádku,“ napsal a zopakoval, že díky selekci dotace přilepšují jen bohatým a ti chudí to z daní ještě musí platit. „Vždyť je to pořád dokola, říkáte pro lidi a valíte peníze oligarchům a jiným kumpánům! Opravdu si myslíte, že lidé nevidí, jak jste to zařídili, že chudí tady dotují nenažrance, co mají pořád málo?“ pokračoval v kritice českých politiků rozvášněný čtenář a dodal, že ceny máme jako na západě ale platy jako v socialismu.

Seďa čtenáře opět chlácholil, že s ním v podstatě souhlasí. „Budete se divit, ale já s vámi souhlasím. Proto jsem také uvedl, že dotace nejsou v pořádku, protože ohrožují konkurenceschopnost, jsou nespravedlivé a zavádějící,“ znělo v odpovědi s tím, že o dotacích navíc rozhodují úředníci a ne politici.

„Pokud se vrátíme k obecnosti, pak s vámi souhlasím a není potřeba podporovat oligarchy či bohaté. Proto také jsem pro zvýšení daní bohatým a tyto peníze přerozdělit na veřejné služby. Ty totiž užívají všichni občané, včetně těch nejchudších. A to je dlouhodobá politika ČSSD či by měla být politikou sociální demokracie,“ napsal na konec bývalý dlouholetý poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…