Zimola složil funkci. A zúčtoval s „mafiánskou“ ODS a s „jednou paní poslankyní, která...“

11.04.2017 11:12

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) rezignoval na svou funkci. Sociální demokracie však podle něj vyjednává o nové koalici, on však nechce být přítěží. Koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012 se rozpadla včera, když se vyostřil názorový střet kvůli otázce vysokých odměn vedení společnosti Jihočeské nemocnice. ANO chce hledat nové koaliční partnery a už v pondělí oslovilo ODS. Zimola již dříve výhrady ANO odmítl a označil je za záminku pro změnu koalice.

Zimola složil funkci. A zúčtoval s „mafiánskou“ ODS a s „jednou paní poslankyní, která...“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

„Rozhodl jsem se odstoupit z funkce jihočeského hejtmana a to k nejbližšímu zasedání zastupitelstva kraje. Současná politická situace vyžaduje jasné a chlapské řešení. Byl jsem vystaven enormnímu tlaku, vše se používalo pro postupné rozbíjení dnes již neexistující koalice,“ řekl jasně úvodem.

„Paní Maxová z hnutí ANO se nikdy netajila svými osobními sympatiemi ke mně a nám bylo jasné, že tato koalice nemůže dlouho trvat,“ začal rýpat Zimola do odměn pro jejího asistenta. „Jako vítěz voleb chceme nyní navrhnout dalším stranám vytvoření nové koalice pracující pro Jihočeský kraj, jež nebude ovlivňována vrtochy jedné paní poslankyně, dámy, za kterou není vidět žádná práce,“ dodal ostře.  

„Nechci být přítěží této nově vznikající koalice. Chci se očistit. Chci veřejnosti ukázat, jaké bylo skutečné pozadí. Kdo chtěl odstranit populárního hejtmana. Chci ukázat na jihočeskou ODS, na její mafiánské praktiky. Nikdy jsem nelpěl na hejtmanském křesle,“ řekl pohnutě Zimola.

Anketa

Má Jiří Zimola vaši důvěru?

29%
47%
hlasovalo: 4285 lidí

„Dokázal jsem pro ČSSD třikrát vyhrát krajské volby a to se zřejmě v politice neodpouští. Neodcházím zhrzeně, uraženě, ani naštvaně. Odcházím unavený. A těším se, že si teď odpočinu a naberu síly do dalších životních výzev,“ dodal muž, jenž z vedení kraje odchází po osmi letech.

„Děkuji vám všem za spolupráci a omlouvám se těm, na které jsem byl nepříjemný. Jsem ale také jen člověk, a chybující. Aby si člověka vážili jiní, musí si nejprve zachovat hrdost sám. A pokud může jeden krok za jednoho člověka umožnit chůzi na cestě celému týmu, pak v tuto chvíli tento krok opravdu rád učiním,“ uzavřel a popřál kolegům radost z dobře odvedené práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…