Žirinovskij zemřel, ohlásili v Moskvě. Ale je to jinak. I teď je kolem něj pořádná mela

25.03.2022 13:10

Světlo světa spatřila zpráva, že vůdce ruské Liberálně demokratické strany Vladimir Volfovič Ejdelštejn, veřejnosti častěji známý jako Vladimir Žirinovskij, zemřel. Později ale byla dementována, bizarní ruský poslanec je prý ve vážném stavu, ale nezemřel. A mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov vypěnil...

Žirinovskij zemřel, ohlásili v Moskvě. Ale je to jinak. I teď je kolem něj pořádná mela
Foto: archiv LDPR
Popisek: Předseda Liberálně - demokratické strany Ruska (LDPR) Vladimir Žirinovskij

Vladimir Volfovič Žirinovskij, radikální ruský nacionalista narozený v SSSR v roce 1946 v Kazachstánu, který rád nabízí často drsná a údajně snadná řešení na řadu problémů Ruska i světa, je údajně po smrti.

Nebo možná není.

Když se o údajné Žirinovského smrti doslechli v Kremlu, o slovo se ihned přihlásil mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov a pro státní agenturu TASS označil zvěsti o Žirinovského smrti za novinářskou kachnu.

„Dnes někdo vypustil kachnu. To je neslušné. Díky bohu, Vladimir Volfovič je naživu, je stále v nemocnici, ve vážném stavu, ale pod dohledem lékařů," řekl Peskov.

Ruská média zveřejnila tuto informaci s odkazem na telegramový kanál Alexandra Pronyuškina, člena Hospodářského výboru Rady federace.

Předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin doporučil členu Rady federace, který oznámil údajnou smrt vůdce LDPR Vladimira Žirinovského, aby rezignoval.

„Doporučuji senátorovi, který se podílel na šíření nepravdivých informací [o Žirinovském], aby rezignoval,“ napsal na svém kanálu Telegram.

Ruské ministerstvo zdravotnictví podle agentury TASS už 2. února oznámilo, že Žirinovskij byl přivezen do nemocnice kvůli onemocnění covid-19 a posléze byl uveden do umělého spánku, aby jeho tělo lépe zvládlo boj s nemocí.

Vladimir Žirinovskij patří už od devadesátých let ke kuriozním postavám ruské politiky. Uvedl se dramatickými řečnickými výstupy a střety s ostatními poslanci, při nichž bylo jeho oblíbenou zbraní polévání kolegů minerálkou.

Za Borise Jelcina patřil k nejvýraznějším tvářím opozice, za Vladimira Putina patřil v některých časech k loajální části Dumy, ale stále se dokázal pořádně rozohnit. Jeho hlavní agendou byl vypjatý nacionalismus hraničící se šovinismem. Nástrojem pak expresivní rétorika plná sprostých slov a výkřiků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…