Zjištění: Rukojmí navštívil šéf Hamásu. „Nic se vám nestane.“

28.11.2023 8:35

Generální tajemník OSN se v souvislosti s válkou v Izraeli dovolával naděje a lidskosti a žádal, aby se k Palestincům dostalo více humanitární pomoci. Izraelský list Haaretz uvedl, že židovský stát navštívil americký miliadář Elon Musk. Sever listu Jerusalem Post upozornil na prohlášení jednoho z propuštěných rukojmí, podle kterého k uneseným rukojmím promlouval i současný palestinský vůdce Hamásu Jahjá Sinvár. Sdělil jim následující…

Zjištění: Rukojmí navštívil šéf Hamásu. „Nic se vám nestane.“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vojáci ve městečku Micpe Ramon

Katarský prostředník v jednáních mezi Izraelem a palestinským Hamásem oznámil, že přestávka v již sedm týdnů trvající válce se prodlouží ještě o dva dny.

„Bylo dosaženo dohody o prodloužení humanitární pauzy v Pásmu Gazy o další dva dny,“ uvedl mluvčí katarského ministerstva zahraničí v příspěvku na sociální síti X. Na jeho vyjádření upozornila agentura Reuters. Hamás rovněž uvedl, že souhlasil s dvoudenním prodloužením.

Americký prezident Joe Biden poděkoval izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi a také Kataru a Egyptu – kteří usnadňovali nepřímá jednání mezi oběma stranami – za dosažení dohody, která umožní osvobodit více rukojmích z Gazy a dostat na území více pomoci.

Poradce národní bezpečnosti USA John Kirby nastínil, že celkový počet kamionů do Pásma Gazy se od 21. října zvýšil na více než 2000 včetně kamionů s palivem.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres popsal prodloužení příměří jako „záblesk naděje a lidskosti“, ale varoval, že další dva dny nejsou dostačující pro uspokojení potřeb obyvatel Gazy. „Pevně doufám, že nám to umožní ještě více navýšit humanitární pomoc lidem v Gaze, kteří tolik trpí – s vědomím, že i s tak dodatečným množstvím času nebude možné uspokojit všechny dramatické potřeby obyvatelstva,“ řekl Guterres novinářům.

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10891 lidí

Dosud nezaznělo, kolik rukojmích bude podle rozšířené dohody propuštěno, ale již dříve šéf egyptské Státní informační služby Diaa Rashwan řekl, že vyjednávaná dohoda bude zahrnovat propuštění 20 izraelských rukojmích z řad těch, které Hamás unesl během své akce 7. října, kdy spáchal útok na jižní Izrael. Výměnou by mělo být propuštěno 60 palestinských vězňů držených v izraelských věznicích.

Palestinci tvrdí, že během izraelského úderu, jenž byl odpovědí na teroristickou akci Hamásu, bylo zabito 15 tisíc lidí a stovky tisíc lidí se musely dát na pochod ze svých domovů, které byly často srovnány se zemí.

Izraelci však dál hlásí do světa, že ozbrojené síly Státu Izrael po skončení příměří dosáhnou svých cílů včetně osvobození všech rukojmích.

Server listu Jerusalem Post upozornil na prohlášení jednoho z propuštěných rukojmí, podle kterého k uneseným promlouval i současný palestinský vůdce Hamásu Jahjá Sinvár, který naplánoval provedení masakru na území Izraele. Sinvár údajně dorazil do tunelu, kde bylo drženo několik rukojmích, zkontroloval, jak se mají, a plynulou hebrejštinou jim řekl, že se jim nic nestane.

„Současné obavy izraelských obranných a vojenských analytiků se týkají Sinvárových plánů pro zbytek této války – konkrétně využití humanitární krize mezi palestinskými civilisty k prosazení teroristických cílů Hamásu,“ napsal k tomu server.

Server listu Haaretz naznačil že teroristé z Hamásu jsou ochotni jednat i o propuštění izraelských vojáků, kteří se stali rukojmími Hamásu.

Haaretz také oznámil, že židovský stát navštívil Elon Musk.

„Elon Musk navštívil Izrael uprostřed příměří v Gaze, setkal se s Netanjahuem a navštívil pohraniční komunity v Gaze, které byly útokem Hamásu ze 7. října zasaženy nejvíce.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…