Zkouška skončila, začne se hrát symfonie. Sobotka vystoupil obklopen svým týmem

10.11.2013 16:28

Ústřední výkonný výbor ČSSD podpořil předsedu strany Bohuslava Sobotku, grémium strany dalo důvěru „zrádci pučistů“ a místopředsedovi sociální demokracie Milanu Chovancovi a místopředseda strany Lubomír Zaorálek prosadil na zasedání ÚVV odložení rozhodnutí o případném svolání mimořádného volebního sjezdu strany. Předseda Sobotka zároveň deklaroval vůli prosadit při sestavování nové vlády revizi církevních restitucí.

Zkouška skončila, začne se hrát symfonie. Sobotka vystoupil obklopen svým týmem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka

Předseda strany na brífinku po jednání pléna ÚVV a stranického grémia, po boku svého místopředsedy Martina Chovance, představil výsledky dnešního jednání nejvyšších orgánů ČSSD.

Konstatoval především plnou podporu ÚVV stávajícímu předsedovi strany a jeho potvrzení v týmu pověřeném jednáním o vládě a poměrech v Poslanecké sněmovně. Zároveň předsedu potvrdil coby stranického kandidáta na předsedu vlády. Jak konstatoval Bohuslav Sobotka, tím mohou začít jednání o sestavení vlády.

Stranické grémium chválilo návrh předsedy strany Sobotky na sestavení zmíněného vyjednávacího týmu. Tvoří jej Milan Štěch z pozice předsedy Senátu, Milan Chovanec, místopředseda strany a plzeňský hejtman, Alena Gajdůšková coby místopředsedkyně strany a Lubomír Zaorálek, rovněž místopředseda strany, k tomu pověřenec zodpovědný za tvorbu volebního programu o jehož naplnění se jednání povedou.

ÚVV vyhodnotí výsledek jednání o vládě a případnou dohodu o vládní účasti buďto schválí sám, anebo ji nechá posvětit stranickým referendem. Zároveň přijal návrh Lubomíra Zaorálka, odkládající rozhodnutí o volebním sjezdu na neurčito pro případ neúspěšného jednání o účasti strany ve vládě. Důvodem, podle předkladatele, byla přednost jednání o vládě před vnitrostranickou politikou, „abychom neměli věčnou zkoušku orchestru, ale začli hrát symfonii“.

Martin Chovanec deklaroval svou ochotu složit mandát, „pokud by vedení a pan předseda měli pocit“, že by rozděloval stranu.

Na závěr tiskové konference předseda strany na dotaz ohledně vyhlášení referenda k církevním restitucím upozornil, že pro jeho schválení je ve sněmovně potřeba sto dvacet hlasů, které nevidí. „Důležitější je otázka revize církevních restitucí při jednání o vládním programu“, dodal.

Dnes večer se sejdou vyjednávací týmy ČSSD a Babišova hnutí ANO. Zítra bude tým sociálních demokratů jednat o schůzce se zástupci KDU-ČSL.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…