Zkreslená čísla! Covid: Okamura se naštval ve sněmovně

30.09.2020 11:50

Šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura vystoupil s řadou dalších opozičních poslanců na půdě Sněmovny a nenechal nit suchou na vládě Andreje Babiše (ANO). Vypočetl hned několik věcí, které vláda buď zkazila, nebo se o ně vůbec nepokusila, aby je nezkazila. Zmínil však také statistiky nakažených osob s koronavirem. Tyto statistiky jsou podle něj zkreslené. V této věci se Okamura na odborníky.

Zkreslená čísla! Covid: Okamura se naštval ve sněmovně
Foto: repro TV Praha
Popisek: Tomio Okamura komentuje volební potenciál

Okamura zdůraznil, že pro hnutí SPD jsou životy českých občanů na prvním místě. A hned se pustil do vlády.

„Problém ovšem je, že vláda netuší, zda to, co navrhuje za opatření, jestli je skutečně k něčemu potřeba. Kromě vyvolání paniky a další ekonomické a sociální frustrace lidí, kromě nějaké mediální předvolební kampaně, která má sdělit voličům před pátečními volbami - dívejte se, nasadíme všechny páky, jen abychom vám ukázali, že to řídíme i proti vaší vůli,“ začal předseda SPD zostra.

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 30.9.2020)

73%
27%
hlasovalo: 25636 lidí
Poté citoval slova uznávaného odborníka, lékaře ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Martina Balíka, podle něhož už epidemii nezastavíme. Lékař také upozornil, že u většiny lidí bude mít nemoc covid-19 mírný průběh.

„Pro většinu je to rýma, čísla mrtvých jsou zkreslená, politici ho zneužívají,“ citoval Balíkova slova Okamura. „Toto tvrzení dnes potvrzují další odborníci,“ doplnil šéf SPD.

Čekal by prý proto, že vláda představí epidemiologický plán, v němž bude také řečeno, kolik lidí může zemřít, pokud se nepřijmou ta či ona opatření. Toto však vláda nepředstavila. Jen vyhlašuje nouzový stav a tím jen prohlubuje již tak tíživou ekonomickou situaci řady českých rodin.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

SPD prý na rozdíl od vlády navrhla, aby se DPH vybírala jen z proplacených faktur, což by nechalo peníze ve firmách, ale vláda to odmítá. Vedle toho se prý dlouho bránila zavedení paušální daně pro živnostníky. „Prosazuju to tady sedm let a konečně si vláda teď v krizi tento můj návrh osvojila,“ rýpl si Okamura do kabinetu.  

Vládu kritizoval i za zákon o kurzarbeitu, protože kabinet Andreje Babiše pode něj záměrně přehlíží občany pracující na smlouvu na dobu určitou. „To mě úplně šokovalo, ta asociální politika hnutí ANO a ČSSD,“ rozčílil se Okamura. Jedním dechem dodal, že SPD už připravila pozměňující návrh a bude především na vládních stranách, zda tento návrh projde.

Další ránu kabinetu zasadil za to, že nechce snižovat daňovou slevu na poplatníka, se kterou se nehýbalo již 17 let. Podle Okamury to ukazuje, jak vlády posledních 17 let myslely, či spíše nemyslely na poctivé pracující lidi.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…