Zkušený novinář Milan Syruček popsal, proč Babiš tak výrazně vyhrál volby i s obviněním na krku

28.10.2017 21:10

„To je zemětřesení, úplná vzpoura proti zavedeným stranám a hlavnímu proudu.“ Tak hodnotí podle Milana Syručka současnou aktuální situaci v České republice M. Nič z think-tanku Německá rada pro zahraniční vztahy, kterého cituje Financial Times. Český novinářský nestor Milan Syruček, bývalý redaktor Mladé fronty, odborník na rusko–americké vztahy a Francii, v článku České tsunami, nebo bouře ve sklenici vody v EUROjournalu popisuje situaci v zajímavých souvislostech. Milan Syruček byl v letošním roce oceněn hlavní cenou Egona Erwina Kische za svoji knihu Francois Mitterrand – osud velkého muže na pozadí dějin Francie.

Zkušený novinář Milan Syruček popsal, proč Babiš tak výrazně vyhrál volby i s obviněním na krku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Syruček

Letošní rok byl podle Syručka v Evropě opravdu volební. Měnil se parlament v Lichtenštejnsku, Severním Irsku, Finsku, Velké Británii, Německu a nakonec v Rakousku. Tam všude podle Syručka zvítězily konzervativní strany, jen na Maltě a v Norsku sociální demokraté. „Jen v případě Francie si nejsem jistý, kam vlastně stranu En marche! zařadit.“ Milan Syruček pak vypočítává úspěchy Andreje Babiše, což na rozdíl od premiéra občané zhodnotili a ocenili.

Politici mezi občany

Babiš byl podle autora článku politik, který vedl kampaň vlastně celé tři roky. „Žádný jiný politik neměl tolik setkání s občany... doslova klepal na dveře, aby s nimi hovořil. A to jasnými, srozumitelnými slovy, která mu získávala popularitu. „‘Náhodou‘ načasovaná policejní akce krátce před volbami mu naopak přidala voličské hlasy. Lidé prostě neuvěřili tomu, co jim bylo předkládáno, a celou akci viděli jako hon na populárního politika a i proto mu přidali své hlasy.“

Syruček se čtenářům dále svěřuje, že zná Andreje Babiše delší dobu a několikrát s ním mluvil. Oceňuje na něm i to, že ve chvílích stupňovaného útoku nepropadá nervozitě a působí pohodově. „Vyjadřuje se jasně a věci pojmenovává pravými jmény,“ doplňuje dále Syruček.

Perspektivní Bartoš?

A co Piráti? Syruček si jejich předsedu Bartoše zatím prý nedovede představit, že by byl ve vládě a jezdil by do Bruselu, kde by se vyjímal se svými dredy mezi nažehlenými diplomaty. Ivan Bartoš, kterému je 37 let, je podle něj vzdělaný a v době se orientující člověk, který maturoval v USA, vystudoval Ústav informačních studií a knihovnictví na FF UK v Praze a jako interní doktorand se specializoval na databázové modely a informační služby internetu. A k tomu ještě působil na univerzitě v New Orleans.

Se štítem, nebo na štítě?

V závěru svého článku pro EUROjournal Milan Syruček uvádí, že podezření ze spáchání trestného činu v případě Andreje Babiše je u veřejnosti menším zlem než dosavadní politický marasmus. Svědčí o tom 50 000 preferenčních hlasů, zdaleka nejvíce ze všech politických lídrů. „Stane se ČR impulsem pro zefektivnění nejen vlastní země, ale i EU, nebo propadne do evropského politického průměru, někdy až kalu?“ táže se na závěr Milan Syruček a odpověď nechává na každém čtenáři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…