Zlatej Špidla! Ještě blbější věta. Kalousek tluče Babiše, naříká nad dluhy

29.07.2020 12:37

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar se dnes ráno sešel s ministrem dopravy, průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem a premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ten se k této schůzce následně vyjádřil na svém twitteru, což zaujalo jeho odvěkého odpůrce, předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska.

Zlatej Špidla! Ještě blbější věta. Kalousek tluče Babiše, naříká nad dluhy
Foto: Repro ČT24
Popisek: Předseda poslaneckého klubu TOP09, Miroslav Kalousek

„Díky za tu schůzku, zpětnou vazbu a sepsané doporučení Svazu průmyslu, jak restartovat ekonomiku,“ napsal následně ke schůzce premiér Andrej Babiš (ANO). „Myslm, že se v tom podstatném shodujeme. Krizí se musíme proinvestovat. Peníze jsou. Jen chybí lidi. Proto musíme měnit strukturu ekonomiky. A digitalizovat,“ dodal Babiš. 

Jo, díky za tu schůzku, zpětnou vazbu a sepsané doporučení @SvazPrumyslu, jak restartovat naši ekonomiku. Myslím, že se v tom podstatném shodujeme. Krizí se musíme proinvestovat. Peníze jsou. Jen chybí lidi. Proto musíme měnit strukturu ekonomiky. A digitalizovat. https://t.co/9KU5dqMQoV

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) July 29, 2020

A právě věta ‚Peníze jsou‘ zaujala Miroslava Kalouska. „To je ještě větší bizár než slavná Špidlova věta ‚zdroje jsou‘. Špidla měl v tu chvíli alespoň 100 miliard korun za Transgas,“ dodal. „Andrej Babiš všechny mimořádné zdroje vytuneloval ještě v době růstu a teď už nás bude jenom zadlužovat bezprecedentním tempem,“ zakončil. 

Babiš: „Peníze jsou“. To je ještě větší bizár, než slavná Špidlova věta „zdroje jsou“. Špidla měl v tu chvíli alespoň 100 mld. Kč za Transgas. @AndrejBabis všechny mimořádné zdroje vytuneloval ještě v době růstu a teď už nás bude jenom zadlužovat bezprecedentním tempem. https://t.co/6HBY80mBsj

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) July 29, 2020

Sněmovna schválila rekordní schodek státního rozpočtu ve výši 500 miliard korun začátkem července. Stalo se tak díky hlasům poslanců ANO, ČSSD a KSČM, kteří Babišovu menšinovou vládu tolerují. V pořadí šlo o třetí navýšení letošního schodku kvůli dopadům epidemie koronaviru.

Pro schválení vyššího schodku hlasovalo 104 poslanců ANO, ČSSD a KSČM, ostatní přítomní poslanci byli proti. Původní schodek schválený loni v prosinci měl být 40 miliard, sněmovna jej letos navýšila na 200 a na 300 miliard korun.

Argumenty opozice, která byla proti tomuto rekordnímu schodku, nestačily. Ve sněmovně při schvalování prohloubení schodku letošního rozpočtu na půl bilionu korun kritizovala vládu ANO a ČSSD za to, že nenavrhuje úspory v provozu státu. Či za to, že dostatečně neuvedla, kam peníze v rámci koronavirové pomoci investovala a bude investovat.

Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) se již dříve přikláněla k tomu, že tato změna rozpočtu by mohla být pro letošek poslední.

Kalousek s Babišem se do sebe pouští docela často. V minulosti například Babiš Kalouska nařkl, že vláda, ve které působil, „akorát kradla“.  „Totálně jste zaškrtili ekonomiku, nic jste tady neinvestovali,“ uvedl mimo jiné Babiš s tím, že Kalousek se podle něj staral jen o svoje kšefty. 

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…