Zlé zprávy pro Angelu Merkelovou. Opravdu zlé

04.01.2016 10:51

Uprchlická krize rozčeřila do té doby stojaté vody německé politické scény, kde jasně dominovala kancléřka Angela Markelová. Agentura Reuters uvádí, že pokud se kancléřce nepodaří zastavit příliv uprchlíků do země, mohla by se stát hlavním poraženým ve volbách do Bundestagu, které se konají za dva roky.

Zlé zprávy pro Angelu Merkelovou. Opravdu zlé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Uprchlická krize byla letos žhavým tématem německé politické scény a nejinak tomu bude dle Reuters i příští rok. Agentura očekává, že se bude nadále štěpit mínění voličů i politických stran, které se doposud vyznačovaly názorovou jednotou i v takových tématech, jako je krize eurozóny či ustupování od energie z jádra.

Příliv uprchlíků posiluje pravicové i levicové oponenty kancléřky Angely Merkelové, která si za vstřícný postoj k uprchlíkům vysloužila kritiku i od sesterské bavorské CSU „Pokud se nám nepodaří zastavit proud uprchlíků do země, zažije Německo politické zemětřesení,“ připouští jeden z členů německého vládního aparátu.

Očekává se, že z uprchlické krize by měla těžit zejména protiimigrantsky zaměřená Alternativa pro Německo (AfD), která v současných průzkumech získává 8 % až 10 % hlasů. Agentura podotýká, že v porovnání s podobně laděnými stranami, jako je Národní fronta ve Francii, Svobodní v Rakousku či Dánská lidová strana, které se těší dvakrát vyšší podpoře, sice za AfD nestojí tak markantní počet Němců, podceňovat bychom však prý tento trend neměli.

Strana se totiž ještě před třemi lety pohybovala na okraji německého politického spektra a nedokázala překročit pětiprocentní uzavírací klauzuli ve volbách do Bundestagu. Nyní jí jeden z členů německého vládního aparátu věští až dvacetiprocentní zisk. Volby do Bundestagu se sice konají až za dva roky, jak je na tom německá politická scéna však mohou ukázat volby do zemských parlamentů, které čekají pět spolkových zemí tento rok.

Celý článek v angličtině ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…