Zločiny Ukrajinců se dnes nevyšetřují, nehodí se to. Toto se strhlo, když OSN zablokovala vyšetřování masakru v Oděse

30.04.2016 7:32

„Západu se nehodí zabývat se vyšetřováním trestných činů páchaných na Ukrajině. Jde jim zejména o to, aby Ukrajina zůstala zemí nepřátelskou vůči Rusku,“ prohlásil dnes starosta Krymu Sergej Cekov poté, co se členové Rady bezpečnosti OSN nemohli dohodnout na společném postupu při vyšetřování dění v Oděse z 2. května 2014.

Zločiny Ukrajinců se dnes nevyšetřují, nehodí se to. Toto se strhlo, když OSN zablokovala vyšetřování masakru v Oděse
Foto: OSN
Popisek: OSN

Takový návrh v Radě bezpečnosti Organizace spojených národů předložila ruská strana. Proti návrhu se ovšem postavili představitelé Spojených států amerických i Velké Británie.

„Naši západní kolegové si jsou dobře vědomi toho, že všechny trestné činy v Oděse byly spáchány představiteli ultranacionálních kruhů za podpory prezidenta Ukrajiny a silových struktur,“ prohlásil Cekov.

Dodal také, že Západ „potřebuje na Ukrajině vládu, která bude za každých okolností vystupovat protirusky. Z tohoto důvodu důkladné šetření zmíněných trestných činů ani nemůže být v jejich zájmu, jelikož by jeho výsledky ukázaly ‚pravou tvář‘ ukrajinské vlády.“

„Přitom v Oděse dochází v poslední době ke zhoršování situace. Máme zprávy o tom, že se budou konat různé akce. K městu se údajně již přibližují dobrovolnické sbory Azov a další, známé svou krutostí, která se projevila již při jejich působení na východě Ukrajiny,“ prohlásil po posledním zasedání RB OSN stálý zástupce Ruské federace při OSN Vitalij Čurkin.

Čurkin neskrýval své zklamání z posledního setkání. „Jsem přesvědčen, že souhlas Rady bezpečnosti o nutnosti zahájit vyšetřování by přispěl ke zklidnění situace,“ sdělil diplomat ruské lentě.

Pro zlepšení vztahů mezi Ukrajinou a Ruskem se v nedávné době vyslovil i prezident Kazachstánu Nazarbajev. Při posledním setkání v Radě národa Kazachstánu se vyjádřil následovně: „V rámci mých možností dělám naprosto vše pro to, aby Rusko a Ukrajina našly znovu společnou řeč a aby brzy došlo k obnovení našich společných bratrských vztahů.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…