Zloději! Nový český způsob, jak okrádat občany. Jde o ministerstva

20.10.2016 8:05

Pražská policie má na stole zajímavý případ. Gang podvodníků se na elektronických tržištích vydával za česká ministerstva a jejich příspěvkové organizace. Zadával veřejné zakázky, nakupoval, ale následně neplatil.

Zloději! Nový český způsob, jak okrádat občany. Jde o ministerstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle mluvčí pražské policie Andrey Zoulové případ vyšetřují kriminalisté jako podezření z trestného činu podvodu a padělání veřejné listiny. „S ohledem na stále probíhající úkony trestního řízení nemohu poskytnout další informace,“ uvedla.

Jak však uvádí MF Dnes, pachatel nejprve získal certifikát a elektronický podpis pomocí falešné občanky. Následně už nic nebránilo v tom, přihlásit se jako ministerstvo zemědělství a objednat si zásilku 200 ks mobilních telefonů iPhone či si pod hlavičkou Vojenských lázeňských a rekreačních zařízení od firmy COPPEX objednat 11 televizí za 200 tisíc korun.

Podvodníci si následně zboží nechali zaslat na jinou než ministerskou adresu a zřejmě jej dále rozprodávali. Dodavatelská firma pak marně čekala na platbu, faktury zůstávaly neuhrazené. Nyní jsou již pachatelé ve vazbě, kde čekají na soud. 

Jednoho z nich podle deníku odhalila softwarová firma Tender Systems, která provozuje elektronické tržiště Tendermarket. Zaujalo ji totiž, že na jejich tržišti vystupuje státní organizace, která obvykle obchoduje jinde. 

Celková škoda se podle všeho vyšplhala k pěti milionům korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

8:59 „Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

TÝDEN V MÉDIÍCH O slovenském premiérovi řekl český prezident, že jeho vítězství ve volbách je zklamá…