Zloději králíků, Viktor Kožený a vraždy na Ukrajině. Zeman bavil své promočené sousedy

26.06.2014 8:47

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman se bude snažit pomoci prosazení hned tří zákonů. I to sdělil na setkání s veřejností v Polné, kam přijel při příležitosti návštěvy Vysočiny. S občany debatoval také o církevních restitucích i o nájemných vraždách organizovaných mafiemi.

Zloději králíků, Viktor Kožený a vraždy na Ukrajině. Zeman bavil své promočené sousedy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident při debatě s občany v Jihlavě

Prudký déšť doprovázel setkání prezidenta s obyvateli Polné na místním Karlově náměstí. „Krásný dobrý den, trochu méně toho deště, i když ti z vás, kdo jsou zemědělci, mají radost,“ oslovil obyvatele, kteří se schovávali pod deštníky, prezident. „Vážený pane hejtmane, vážený pane starosto, dovolte mi, abych občany Polné pozdravil jako jejich soused. Nejsme od sebe daleko, přesněji řečeno jsme od sebe 14 kilometrů, protože v Novém Veselí je směrovka: Polná 14 kilomentů a jak víte, v Novém Veselí trávím už 20 let zimní i letní dovolenou a budu ji tam trávit i letos. Snad mám proto právo k vám mluvit jako k sousedům,“ řekl na úvod Zeman.

„Chtěl bych poděkovat všem, kdo přišli a vy jistě nebudete politiky obviňovat z toho, že prší a stejně tak je nebudete obviňovat z toho, že svítí slunce, a když se náhodou nějaký politik nadme a řekne, že slunce svítí kvůli němu, tak nemá pravdu. Ale politiky můžeme obviňovat z řady jiných hříchů, především z příliš velké pýchy, kdy si myslí, že spolkli veškerý rozum a nemusí poslouchat názory, jak oni říkají, obyčejných lidí. Já tento termín nepoužívám, já říkám normální lidé, protože, když někdo říká obyčejní lidé, tak tím naznačuje, že zrovna on je ten neobyčejný. Politici nemají krást a pokud kradou, musíme se ptát, kdo jim k tomu dal možnost a proč lidé jako Krejčíř nebo Kožený buď zůstávají na svobodě, nebo jsou na útěku. Politici mají za úkol prosazovat zákony, které pomohou normálním lidem a ne velkým zlodějům.“  

Anketa

Souhlasíte s církevními restitucemi?

6%
91%
hlasovalo: 72825 lidí

Prezident chce pochytat velké zloděje

Zeman pak vyjmenoval zákony, o jejichž schválení se bude zasazovat.

„První je zákon o prokázání původu, příjmů a majetků. Jak víte, už jako premiér jsem se snažil tento zákon prosadit, ale tehdy byl Parlament složen tak, že zákon třikrát zamítl. Dnes je zde koalice, která si dala tento zákon do programového prohlášení a mojí povinností je pečovat o to, aby se sliby plnily a programové prohlášení vlády je slib daný voličům. Co to konkrétně znamená? Doložit, odkud jsme získali prostředky na stavbu luxusních vil, jachet, tryskových letadel, uměleckých sbírek, když náš příjem je daleko nižší a poctivým způsobem jsme si na to nemohli vydělat. Nikdo nechce obtěžovat normální občany, kteří mají rodinný domek, auto a chalupu, proto si myslím, že hranicí pro takové majetkové přiznání by měla být částka asi 20 milionů korun. Je důležité, abychom postihli velké zloděje a nehonili jen zloděje králíků a jízdních kol.“

Zeman: Nemůžeme donekonečna hospodařit na dluh

Druhý ze zákonů, kterému se bude Zeman věnovat, je zákon služební. „Víte dobře, že kdykoli se vyměnila vláda a dokonce, když se vyměnil jen jeden ministr, tak každý z těchto ministrů si s sebou přivedl své kamarády. Když to byl ministr zemědělství, tak ti kamarádi ani on sám často nerozeznali ani žito od ovsa, natož aby věděli o skutečných problémech zemědělství. Služební zákon by měl sloužit k tomu, aby odborné funkce zastávali odborníci,“ uvedl prezident s tím, že třetí zákon, který je teď v centru jeho zájmu, je zákon o státním rozpočtu. „Nemůžeme donekonečna hospodařit na dluh,“ uvedl Zeman. „Jak je možné, že jedině stát hospodaří se 100miliardovým schodkem? Myslím si, že odpověď nalezneme v prvním bodě, v rozkrádání našeho státu lidmi, kteří nejsou podnikatelé, ale kteří jsou podvodníci, kteří se obohacují na předražených zakázkách a tak dále,“ dodal. „Než se rozprší tak, že začnou padat kroupy, ještě jednou vám moc děkuji, že jste v tomto počasí přišli,“ ukončil svůj úvodní proslov Zeman a vyzval veřejnost k diskuzi.

Majetek musí být církvi vrácen spravedlivě

„Zkusíte se zasadit o rychlejší průběh církevních restitucí?“ zazněla jedna z prvních otázek. „Ani rychlejší, ani pomalejší, ale spravedlivý průběh. Spravedlivý znamená, že podle platných zákonů, které musíme všichni respektovat, mají být vydány pouze ty církevní majetky, u nichž je beze vší pochybnosti doloženo, že byly znárodněny až po 25. únoru 1948. Někdy se setkáváme s případem, že církev žádá o vrácení majetků, které byly zabrány už Masarykovou pozemkovou reformou v letech 1919 nebo 1920. Takže odpověď na vaši otázku: Měřme každému stejným metrem. Není důležité to ani urychlovat, ani zpomalovat, ale poctivě dodržovat platné zákony,“ reagoval prezident.

Vražda stála 20, pak 50 tisíc korun

Další otázka se stočila k situaci na Ukrajině a problematice místní mafie. „Jak ruské, tak ukrajinské mafie se podílely na desítkách nájemných vražd. Jedna vražda stála dvacet tisíc a později padesát tisíc korun. Říkal jsem veřejně, že na Ukrajině se mezi sebou pere několik gangů. Někteří kradou plyn tím, že navrtávají potrubí, někteří obchodují s drogami, další s prostitucí, někteří si najímají úkladné vrahy, aby stříleli své politické protivníky,“ vysvětlil prezident. „Nesouhlasím s tím, že na jedné straně jsou andělé a na druhé zločinci, v občanské válce takové rozdělení mezi dobrem a zlem nikdy neexistuje. To, co je zlé, je, že v téhle válce trpí civilní obyvatelstvo, lidé, kteří za nic nemohou,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…