Zlomový bod. Ukrajinci se radují, uvádí média

25.07.2022 12:12

Válka, která měla podle představ ruského velení trvat jen pár dní, než invazní síly ovládnou sousední hlavní město Kyjev a získají kontrolu nad celou Ukrajinu, se táhne už šestý měsíc. Během těchto šesti měsíců Rusové útočí na ukrajinské obyvatele a podle Rádia svobodná Evropa nešetří ani ukrajinské zdravotníky, kteří zachraňují lidské životy. Ukrajinci však i navzdory ruskému barbarství hlásí vojenské úspěchy u Chersonu na jihu země.

Zlomový bod. Ukrajinci se radují, uvádí média
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

24. února 2022 nařídil ruský prezident Vladimir Putin rozpoutat válku proti Ukrajině. Podle svědectví ruských vojáků, které ukrajinská armáda zajala a vyslechla, bylo příslušníkům ozbrojených sil Ruské federace slibováno, že „speciální válečná operace“, jak agresi proti Ukrajině nazývá Kreml poté, co slovo válka v souvislosti s Ukrajinou zcela zakázal používat, bude trvat jen pár dní.

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí

Jenže válka trvá už šestý měsíc a Rusové v ní ostřelují i civilní objekty, jako jsou panelové domy, školy, školky, univerzity a další podobné objekty. Rádio svobodná Evropa / Rádio Svoboda hlásí, že Rusové vraždí také ukrajinské zdravotníky, kteří se snaží zachraňovat lidské životy.

Nejméně 18 zdravotnických pracovníků bylo zabito a téměř 900 zdravotnických zařízení bylo poškozeno nebo zničeno ruskou invazí na Ukrajinu, uvedlo 24. července tamní ministerstvo zdravotnictví, informuje server Rádia svobodná Evropa.

Další informace naleznete zde

Zcela zničeno je prý 123 zdravotnických zařízení. Ostatní potřebují menší či větší opravy.

Ukrajinský prezident nejen kvůli těmto útokům označuje Rusko za teroristický stát, který teror proti civilistům využívá jako jednu z hlavních zbraní. Ruská federace však opakovaně popírá, že by útočila na civilní objekty.

Navzdory teroristickým činům, o nichž mluvívá ukrajinský prezident Zelenskyj, se podle informací uveřejněných americkou CNN daří dosahovat jistých úspěchů na jihu u Chersonu.

Serhij Chlan, poradce šéfa chersonské civilní vojenské správy, uvedl, že minulý týden ukrajinské síly provedly „velmi úspěšné strategické operace, neboť byly zasaženy mosty, které pomáhaly zásobovat municí a vybavením síť nepřítele“.

„Byl to zlomový bod v našem boji o Cherson,“ řekl Chlan.

Konstatoval, že za úspěchem stojí koordinace hnutí odporu na okupovaných územích s ukrajinskými silami.

„Jedná se o velmi přesné zásahy na muniční sklady, likvidaci velitelských stanovišť a personálu, radiolokačních systémů a včera byla zničena celá řada systémů S-300, které ostřelovaly Mykolajiv," řekl Chlan.

Zásahů nebyl ušetřen ani Antonivský most přes Dněpr v Chersonu. Most sice stojí, ale podle zpráv ukrajinského velení je poškozen natolik, že přes něj nepřejede těžká ruská vojenská technika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…