Zlost nad parkováním. „Budeme muset po těch autech házet cihly.“ Tvrdí člověk, kterému jde o „principy a hodnoty“

17.01.2024 19:40 | Monitoring

Na sociálních sítích opět budí velké emoce parkování aut na chodnících, jak jinak než v Praze. Řidiči si zde nedělají hlavu nejen s nepovoleným parkováním v křižovatce, někteří zaparkují své automobily tak, že zaberou rovnou celý chodník. Naštvaní lidé kritizují policii, že si na neposlušné řidiče nedošlápne a je jim spíše pro legraci. Nezbývá než na auta házet cihly, zazněl jeden z návrhů na řešení těchto přestupků. A strhla se hádka.

Zlost nad parkováním. „Budeme muset po těch autech házet cihly.“ Tvrdí člověk, kterému jde o „principy a hodnoty“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

Počet stížností Pražanů upozorňujících na špatné parkování vozidel v pražských ulicích stále narůstá. Některé konkrétní přestupky lidé sdílejí na sociální síti X.

Jeden z uživatelů například ukazuje, jak běžně vypadá parkování v Petrské ulici na Novém Městě nebo u obchodního domu Bílá labuť v Praze 1.

Na fotografii je vůz značky Škoda parkující v křižovatce, což znemožňuje výhled do křižovatky ostatním řidičům a chodcům. Vůz BMW stojící v zákazu stání. Nebo například porsche parkující celé přímo na chodníku.

„Petrská a Bílá labuť. Taková už klasika,“ zní komentář k fotografiím. A policistům, kteří tato porušování zákona o silničním provozu dostatečně neřeší a nerozdávají blokové pokuty, vzkazuje: „Řidiči z vás mají docela srandu a normální lidé si ťukají na čelo.“

Jak se ukázalo, nikdo příliš nepočítá s tím, že městská policie problém vyřeší. „Jsem přesvědčen o tom, že policie tohle řešit nebude, a měšťáci už vůbec ne. No a když šerif chlastá a nehlídá, musejí se vyzbrojit obyčejní slušní lidé a hulváty potrestat sami. Pár kreativních a vtipných nápadů, jak označit hulvátovo auto, jsem tu už viděl. Přeji pěkný den,“ uvedl reagující.

Příspěvek sdílel také Jan Vojtíšek, na sociálních sítích představující se jako projektový manažer staveb. Přichází s celkem radikálním řešením, jak řidiče těchto automobilů donutit dodržovat předpisy. „Budeme muset po těch autech házet cihly. Tohle už asi jinak vyřešit nepůjde,“ píše.

 

 

Špatně zaparkovaná auta v Praze se následně stala předmětem dohadů. Někteří diskutéři upozorňují, že kritika by měla mířit za politiky, kteří mají na starosti dopravu v konkrétní městské části.

„Nechápete, že ta auta nejsou autonomní a že ukazujete na špatného viníka? Ten je totiž řidič. Chcete to změnit, šikanujte svého politika, ať jsou takoví řidiči řádně odměněni za své omezující chování,“ reagoval uživatel vystupující jako elegantní kurýr.

„Si jako vážně myslíte, že ‚nechápu‘, že auta někdo řídí? Proč bych měl šikanovat politika (což mimochodem dělám furt), když můžu šikanovat rovnou viníka?“ ohradil se následně Vojtíšek.

„No, očividně ne, když poukazujte na auta a chcete páchat trestný čin,“ rozčílil se elegantní kurýr. „Rozbité auto tam bude stát o tři hod. navíc, než celou záležitost vyšetří policie, je řešení, jo...? Nějak to nechápu,“ pozastavoval se.

„Já vám garantuju, že kdyby každý auto na chodníku dostalo cihlou, tak za měsíc na chodnících nikdo neparkuje. Ona by samozřejmě stačila pokuta, ale ty nikdo nerozdává. Za to ale já nemůžu,“ odepsal Vojtíšek.

Za názor poškodit špatně zaparkovaná auta cihlami to Vojtíšek pořádně schytal i z další strany. „To si můžeš zkusit, obratem se ta cihla ocitne ve tvém ksichtu,“ vzkázal Vojtíškovi další přispěvatel do diskuse.

„Asi záleží – čistě z účetního hlediska – bude-li tuhle cihlový hrdina pojištěn dostatečněji než takový vůz. Škoda je relativní. Záleží, z jakého úhlu to nahlížet. Ale vyhrožovat způsobením škody by mohlo zavánět vyhrožováním i podněcováním...,“ upozornil závěrem Pavel Kodeda.

Upozorňovalo se také na to, jaké předpisy naopak porušovali chodci. „Když chodci chodili podjezdem u Výstaviště, čímž porušovali předpisy a ignorovali obchozí trasu, bylo to v pořádku a měla se jim udělat cesta tam, kde nemají co dělat. Když zaparkuje řidič na chodníku, budeme po autech házet cihly, zajímavé jak jedni na pravidla kašlat můžou,“ pozastavoval se účet Pražskej Autosklenář.

Nato Vojtíšek poznamenal, že mu „úplně nejde o nějaký arbitrární předpisy, ale spíš o principy a hodnoty“.

Jeho argument ale přišel diskutérovi poukazujícímu na ignoranci chodců nelogický. „Jaký principy a hodnoty to jsou, když někdo může kašlat na pravidla, co ohrožují jeho i ostatní, a někdo je musí striktně dodržovat, jinak budeme po jeho majetku házet cihly?“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …