Zmatky. Je to správná rouška? Ani strážci zákona někdy nevědí

26.02.2021 7:38

Od čtvrteční půlnoci platí povinnost nošení respirátorů či dvou roušek. Dodržování zákona kontrolují policisté a strážníci. Mají ovšem problém. Neví, jak poznat správné roušky a respirátory. Lidem hrozí za porušení vládního nařízení až deset tisíc korun pokuta. Strážníci však prý většinu pochybení vyřešili domluvou.

Zmatky. Je to správná rouška? Ani strážci zákona někdy nevědí
Foto: Facebook Tomáš Weintritt
Popisek: Policista řeší přestupek

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí

Od čtvrtka platí ve vybraných prostorech povinnost nošení respirátoru třídy FFP2 či KN95, popřípadě nanoroušek. Možnou alternativou jsou i dvě zdravotnické obličejové masky. Dodržování těchto pravidel kontrolují policisté a strážníci. V případě porušení zákona mají možnost uložení pokuty až ve výši deseti tisíc korun. Jak informoval server tn.cz, tak ne všichni nařízení dodržují.

Nařízení porušovala například dvojice žen, které neměly zakryté ústa ani nos. Bránily se tím, že jdou do práce. „Já vím, ale takhle, když jdete spolu, měly byste mít roušku nebo respirátor. Takže vás poprosím, abyste si to nasadili,“ oponoval jim strážník.

Celý článek ZDE

Článek referoval o situaci v Jihlavě. Stanislav Maštera, zástupce velitele městské policie v Jihlavě, pověděl, že většinu prohřešků vyřešili policisté domluvou. „Kdyby to nepomohlo, můžeme uložit i blokovou pokutu až do výše 10 tisíc korun,“ dodal. Většina lidí však prý nová opatření dodržuje.

Následovala reportáž TV Nova, která pojednávala o situaci v Českých Budějovicích. Reportérka stála u zastávky MHD. „My jsme tady v podstatě od brzkých ranních hodin a musím říci, že drtivá většina lidí ta vládní nařízení dodržuje. Cestující v městské hromadné dopravě měli všichni respirátory, tedy kromě řidičů, na ty se vztahuje výjimka. Ještě jednou připomenu, že od dnešní půlnoci platí nové vládní nařízení, že ve veřejném prostoru, kde nejsou lidé schopni dodržet ten dvoumetrový rozestup, tak musí mít na ústech a nosu respirátor typu FFP2 nebo KN95, stačí také nanorouška nebo dvě roušky na sobě,“ připomněla reportérka.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí

Server Novinky.cz zveřejnil článek na podobné téma. Strážníci se totiž prý ptají, jak mají poznat správné roušky. V terénu je prý problém poznat, zda pomůcka splňuje filtrační účinnost 95 % či státní normy. „Městská policie se proto obrátí na ministerstvo zdravotnictví a bude chtít vědět, jak to při běžné kontrole zjistit,“ zveřejnily Novinky trápení strážců zákona.

„Strážníci se tedy zaměří především na případy, kdy bude ochrana dýchacích cest chybět zcela. V ostatních případech, kdy bude zjevná snaha dodržet nastavená opatření, budou pouze kontrolovat, zda ochrana alespoň vizuálně odpovídá předepsaným požadavkům,“ uvedla mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…