Zmatky kolem roušek. Má je vnitro, do hmotných rezerv se nic přesouvat nebude

30.07.2020 10:36

S rouškami a respirátory byly zmatky od samého počátku. Ve státním skladě v současné době není jediný kus ochranných pomůcek, disponuje jimi však Ministerstvo vnitra. Jak píše server Echo24.cz, resort bude muset prostředky poskytnout i dalším ministerstvům, do státních rezerv se však žádný ochranný materiál přesouvat nebude.

Zmatky kolem roušek. Má je vnitro, do hmotných rezerv se nic přesouvat nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rouška na obličej, ilustrační foto

Respirátory a roušky ve státních rezervách chyběly již během první vlny. Premiér Andrej Babiš (ANO) se pak v polovině března podivoval, že v rezervách nic není. "Já nevím, kdo rozhodl, že ve Státních hmotných rezervách je jen 10 tisíc respirátorů, a ne dva miliony. My se všem omlouváme, ale celá planeta chce roušky a Číňani jsou jediní na světě, kteří jsou schopni to vyrobit. Když celá planeta chce roušky, je to tak, jak to je. Děláme maximum, prosíme veřejnost o pochopení, je to horší než válka,“ uvedl mimo jiné premiér. Nyní je situace obdobná - s tím, že ve skladech Ministerstva vnitra je na 67 milionů roušek či 10 milionů rukavic. 

Babiš se dušuje, že obavy, že roušky nejsou ve skladech Státních hmotných rezerv, jsou neodpostatněné. Zásoby jsou zkrátka jinde. "Domluvili jsme se na tom, že resorty si ponechají dvouměsíční potřebu a všechno nad převedou do Státních hmotných rezerv. Zboží zůstane v policejním skladu na místě,“ uvedl Babiš. 

V tuto chvíli ale Státní hmotné rezervy nedisponují žádnými ochrannými pomůcky. "K doplněni slouží právě probíhající výběrová řízení. Vypsali jsme 35 dílčích zakázek na 11 druhů ochranných pomůcek. Jde například o respirátory třídy FFP3 a FFP2, roušky, filtry, ochranné obleky, štíty, brýle, zdravotnické rukavice, návleky, čepice nebo rychlotesty,“ uvedl předseda státních rezerv Pavel Švagr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…