Změna na pražské radnici je cenná. Pročistí se kmotrovské peleše, píše Uhl

27.11.2011 18:38

Podle levicového komentátora Petra Uhla je rozkol na pražské radnici v něčem i pozitivní. Alespoň se začalo mluvit veřejně o „peleši kmotrovské“ a jde se v takových kauzách i do detailů. Zároveň v tom vidí jakousi očistu ČSSD.

Změna na pražské radnici je cenná. Pročistí se kmotrovské peleše, píše Uhl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Uhl

Bývalý levicový politik a také disident Petr Uhl ve svém článku na Blisty.cz vzpomíná, jak se kdysi bavil s nejmenovanou političkou ze Strany zelených. Ta mu prý před šesti lety vysvětlovala zkušenosti z pražské radnice, kde prý nejde o prosazování politických slibů či toho, co je nejlepší pro občany. Ale o politikaření a klientelistické až korupční jednání.

„Říkal jsem jí, že na radnicích to tak možná je, byť ne vždy nebo všude, ale že není jedno, kdo sedí ve Sněmovně, Senátu a ve vládě, protože se strany odlišují svými programy a zásadami, které se zvolení do veřejných funkcí někdy zčásti i pokoušejí plnit," vzpomíná Uhl. „Doba šesti let, jež uplynula od oné rozmluvy, jakoby dávala za pravdu mé zelené kamarádce. Dnes ještě více lidí než před lety, zejména mladých, nepovažuje „politiku" za prosazování veřejných zájmů, nýbrž za mocensko-stranické přetahování se a za svinstvo," dodává ale vzápětí.

Související: Dienstbier mi řekl: Mediálně tě zničím, přiznal Hulínský

Podle Uhla je ale současné přeskupení v radě pražského zastupitelstva velice cenné. Začilo se totiž o „peleši kmotrovské" mluvit veřejně a trochu i do detailů. „Nikdy zatím nebyla taková šance nahlédnout do střev pražské ODS a soc. demokracie, nikdy se na veřejnosti neukázaly detaily činnosti soc. demokratů na velké radnici, ale i v některých městských částech," vysvětluje Uhl.

SLEDUJEME: Rozpad magistrátu v Praze

Novinář vidí naději jak v TOP 09, od které se ještě neví, co se dá očekávat. Zároveň ale dodává, že by se mohla pročistit ČSSD. „A také Petr Hulinský, jehož počínání připadá nejen senátoru Jiřímu Dienstbierovi jako kořen zla v pražské soc. dem., není z ČSSD zatím vyloučen či vypuzen, jak antimafiánská skupina soc. dem. požaduje. Jeho odchod, a i odchod Karla Březiny z veřejných funkcí, i když ho soud prvního stupně v pátek „očistil" ve věci banálního porušení zákona, může znamenat oslabení pražské peleše," píše.

„Už tenkrát jsem své zelené kamarádce říkal, že soc. dem. za takovou očistu stojí," uzavírá Uhl.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…