Změna pro Liberecký kraj zaútočila a pak se stáhla. Šlo o uplácení

24.10.2013 16:03

Změna pro Liberecký kraj, které se tak vedlo v loňských krajských volbách, si před sněmovními volbami řekla, že nejlepší obranou je útok. Poté, co lídr KSČM v Libereckém kraji Stanislav Mackovík ohlásil na policii pokus o uplácení, ho obvinila, že se jednak snažil korumpovat jednoho podnikatele a také ji samotnou diskreditovat před volbami.

Změna pro Liberecký kraj zaútočila a pak se stáhla. Šlo o uplácení
Foto: zmena.cz
Popisek: Politické hnutí Změna

Pro lídra liberecké kandidátky KSČM Stanislava Mackovíka přišlo jako blesk z čistého nebe, když byl měsíc před termínem předčasných voleb veřejně osočen představiteli Změny pro Liberecký kraj, že se snažil korumpovat jednoho podnikatele a navíc předvolebně diskreditovat Změnu pro Liberecký kraj. Šlo o reakci na trestní oznámení, které Stanislav Mackovík, ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, podal poté, co mu měl být nabídnut stotisícový úplatek za to, že pomůže prosadit výstavbu nového dispečinku záchranky na podnikatelově pozemku.

Cílem bylo to, aby kraj musel pozemek od podnikatele odkoupit. Aktivita Změny pro Liberecký kraj má souviset s tím, že onu částku údajně nabídl její sponzor a zároveň manžel předsedkyně městského zastupitelského klubu Změny. „Svolali tiskovou konferenci, na níž zaznělo, že jsem se snažil korumpovat nějakého podnikatele a předvolebně diskreditovat Změnu. Mně pak volali novináři a já se k tomu nemohl vyjádřit, protože jsem byl vázán mlčenlivostí, kterou jsem podepsal policii,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Stanislav Mackovík.

Liberecký lídr KSČM se útoku začal bránit

Vzhledem k tomu, že kandiduje v předčasných volbách, musel na vzniklou situaci nějak reagovat. „Protože jsem byl označen za korupčníka, tak mě to mělo poškodit. Zřejmě spoléhali, že budu mlčet a média převezmou jenom to, co řekli oni na tiskovce. A o mně se bude psát, že Mackovík mlčí. Ale já kontaktoval státního zástupce a řekl jsem mu, že měsíc před volbami jde o politický útok na mě a on dal souhlas, abych se k tomu vyjádřil,“ popisuje Stanislav Mackovík, jak se nařčení ze strany představitelů Změny pro Liberecký kraj začal bránit.

Vystoupil veřejně a popsal, o co v případu údajného uplácení jde. „Já v té kauze vystupuji za prvé jako oznamovatel. Měl jsem být korumpován já, nikoli že bych já někoho korumpoval. A vystupuji tam také jako svědek. Tím, že jsem tohle pak veřejně sdělil, tak aktivita ze strany Změny proti mně utichla, protože vyšlo na světlo světa, jak to ve skutečnosti bylo. Změnaři asi spoléhali na to, že když jsem vázaný mlčenlivostí, tak nebudu moci reagovat na to, že médiím řekli, že jsem se snažil korumpovat,“ říká pro ParlamentníListy.cz Stanislav Mackovík.

Kauzu údajného uplácení zveřejnila jako první Změna

Obvinění ze strany Změny pro Liberecký kraj, že se ji snaží před volbami diskreditovat, vyvrací poukázáním na to, že na veřejnost s touto kauzou jako první vyšla ZpLK. „Kdyby s tím nevyšli, tak já doteď mlčím, takže bych je těžko mohl chtít před volbami poškodit. Ale kauzu mediálně otevřela Změna tím, že si na to udělala tiskovku a očernila mě tam,“ konstatuje liberecký lídr KSČM, jenž ale nechce potvrdit, zda ho opravdu chtěl korumpovat sponzor Změny pro Liberecký kraj. „Se státním zástupcem jsem dohodnutý, že nebudu jmenovat,“ zdůvodňuje Stanislav Mackovík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…