Změny pro pediatry: Na názor se budou ptát i dítěte

18.02.2012 18:26

Podle nového zákona o zdravotních službách se budou pediatři nové ptát na názory i nezletilých pacientů. Dítě navíc nebudou moci ošetřit bez souhlasu rodičů.

Změny pro pediatry: Na názor se budou ptát i dítěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Podle pediatrů to bude zbytečné administrativní zatížení. "Součástí dokumentace pacienta bude muset být také poučení a souhlas rodiče s léčbou, ptát se navíc musíme i na názor pacienta," řekl serveru iDNES.cz předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Pavel Neugebauer.

Nevíme, k čemu to bude, diví se lékaři

Podle zákona se má lékař zeptat na názor dítěte, které je s ohledem na svůj věk schopné služby posoudit a vyjádřit se k nim. U dětí do 15 let tak nebude mít názor velkou váhu, zaznamenat se přesto musí.

Proč zákon celou změnu zavádí, lékaři nechápou. "Popravdě by mě to zajímalo, ale na to se musíme ptát těch, kdo to vymysleli, a poslanců, kteří to schválili," uvedl lékař. Podle předsedy sněmovního zdravotnického výboru Borise Šťastného je cílem paragrafu ochrana jak dětského pacienta, tak lékaře.

U registrujících lékařů, tedy u pediatrů, zubařů a gynekologů, mohou rodiče podle nového zákona předem svolit, aby děti starší 15 let ordinaci navštěvovaly samy, případně mohou upřesnit, kdo může děti doprovázet a udělovat následný souhlas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…