Změny v DPH zvednou výdaje lidí o stovky korun

20.07.2011 22:41

Plánované zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty (DPH) z 10 na 14 procent příští rok zvýší výdaje domácností zhruba o stovky korun, vyplývá z různých výpočtů analytiků i ministerstva financí. Například podle analytika ČSOB Petra Dufka růst nižší sazby zvýší výdaje domácností o 100 až 110 korun na osobu a měsíc. Následné sjednocení sazeb na 17,5 procenta od roku 2013 by naopak mohlo několik korun domácnostem ušetřit. Podle studie institutu CERGE-EI plánované zvýšení spodní sazby daně ukrojí příští rok z reálných příjmů domácností v průměru 247 korun měsíčně. Informuje agentura ČTK.

Změny v DPH zvednou výdaje lidí o stovky korun

Kvůli růstu sazby tak mohou zdražit například potraviny, léky, městská hromadná doprava, ubytování, zdravotní a sociální péče nebo vstupné na kulturní akce. Nyní jsou sazby DPH 10 a 20 procent.

Výdaje domácností se zvýší v průměru o 410 korun

V roce 2013 se výdaje domácností kvůli sjednocení sazeb DPH zvýší podle institutu CERGE-EI průměrně o 410 korun. Nejvíc změna zasáhne desetinu lidí s nejnižšími příjmy. Jednotnou sazbu daně z přidané hodnoty nyní z členských zemí používá pouze Dánsko.

SLEDUJEME téma DPH

Měsíční spotřební výdaje by se měly v příštím roce podle dřívějších výpočtů hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka zvýšit o 133 korun na osobu, respektive 301 korun na domácnost. Sjednocení sazby DPH od roku 2013 by mělo podle Marka dojít ke snížení průměrných měsíčních spotřebních výdajů o 11 korun na osobu, respektive 24 korun na domácnost.

"Celkem tedy ve srovnání s dnešním stavem povedou změny v DPH ke zvýšení cenové hladiny o 1,2 procenta, měsíční spotřební výdaje domácností stoupnou o 120 korun a veřejné rozpočty si polepší o 23 miliardy korun," uvedl dříve Marek.

Příští rok se zvýší inflace, pak mírně klesne

Dufek ve středu uvedl, že cesta k jednotné 17,5procentní sazbě DPH by měla příští rok zvýšit inflaci o necelý jeden procentní bod, přičemž nyní odhaduje inflaci v roce 2012 na 2,3 procenta. O rok později by se mohla inflace podle něj mírně snížit. "V roce 2013 se asi nedá předpokládat, že by zboží a služby zařazené do 20procentní sazby automaticky zlevnilo díky nižší sazbě DPH," uvedl.

Podle materiálu ministerstva financí k novele zákona o zvýšení dolní sazby DPH se v příštím roce zvýší inflace o 1,2 procentního bodu a v roce 2013 se naopak sníží o 0,2 procentního bodu.

Změny podle propočtů MF dopadnou nejvíce na důchodce a nízkopříjmové domácnosti s dětmi. Těm by ale měl stát následně dopady změn DPH nahradit pomocí valorizace důchodů nebo sociálními dávkami. MF například navrhovalo zvýšení daňového zvýhodnění na vyživované dítě u daně z příjmů fyzických osob o 1800 korun ročně, tedy o 150 Kč měsíčně.

Důchodcům stoupnou náklady v průměru o 313 korun měsíčně

Životní náklady důchodců by se měly v roce 2012 zvýšit podle propočtů MF o téměř dvě procenta, měsíčně o 313 korun. Nízkopříjmovým domácnostem by pak měly životní náklady měsíčně stoupnout o 263 korun, tedy o 1,87 procenta. V příštím roce by přitom měly životní náklady kvůli změně DPH stoupnout všem skupinám domácností. Naopak v roce 2013 by měly náklady růst pouze důchodcům a nízkopříjmovým domácnostem s dětmi.

Po těchto změnách MF v květnovém materiálu předpokládalo, že státní rozpočet získá na DPH příští rok navíc 21,3 miliardy korun a v roce 2013 22,5 miliardy korun.

Změny DPH by měly pocítit i obce a jednotlivá ministerstva. Největší dopad se očekává u výdajů na městskou dopravu, oprav bytového fondu, svozu odpadů a samozřejmě příspěvků na provoz zřizovaných organizací (například školy, školní jídelny, knihovny), kde se změna týká zejména zvýšení cen vodného, dodávek tepla a potravin pro školní jídelny.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…