Zmizelá zpráva. „To ani za Babiše nebylo.“ Podezření u Jurečky

01.03.2023 17:50

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) před dvěma týdny odvolal ředitele Úřadu práce ČR Viktora Najmona a dal jasně najevo, že je nespokojen s jeho prací. Brněnský právník Tomáš Tyl v souvislosti s touto kauzou poukázal na jeden závažný problém. Závažný problém spojený i s tím, že živnostníci a podnikatelé mají zákonnou povinnost mít zřízeny datové schránky.

Zmizelá zpráva. „To ani za Babiše nebylo.“ Podezření u Jurečky
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31652 lidí
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odvolal generálního ředitele Úřadu práce ČR Viktora Najmona minulý týden. Uvedl, že není spokojen s tím, jak v době vysoké inflace úřad vede. MF Dnes však zmiňuje příběh, který se v tu dobu odehrával v Liberci. Úřad práce totiž vyšetřoval šikanu podřízených právě v pobočce tohoto severočeského města. V té době jí šéfovala Kateřina Sadílková, jež je dnes Jurečkovou náměstkyní. Jak uvádí MF Dnes, den předtím, než ji ministr jmenoval, odeslal Najmon na ministerstvo zprávu, že Sadílkovou potrestá za šikanu a že případ si přebírá policie. 

Podřízení Sadílkové z liberecké pobočky ji obvinili ze šikany a také z toho, že se snažila ovlivňovat výběrová řízení. Závěry vyšetřování tyto zprávy potvrdily. Zvláštní je však fakt, že zpráva z datové schránky ministerstva ale zmizela – a lidé, kteří celý případ vyšetřovali, přišli o místa. Navíc Sadílková se stala náměstkyní ministra.

„Na ministerstvo nebyla pošta doručena. Metodik spisové služby zjistil, že písemnost byla na straně ministerstva stornována. Příčinu nebylo možné určit. Jako možný motiv je dán důvod jmenování následující den Kateřiny Sadílkové náměstkyní člena vlády – ministra práce a sociálních věcí,“ zkonstatovalo k celé věci generální ředitelství úřadu práce, konkrétně Ondřej Šram. Ani ten již na úřadu práce není, byl přeložen na ministerstvo. Jurečka se pak Sadílkové zastává, sama Sadílková tvrdí, že veškerá obvinění vůči ní jsou lež.

Podle brněnského právníka Tomáše Tyla problém s datovými schránkami není žádná drobnost.

„Hele, tohle není žádná drobnost. Pokud někdo umí ‚zmizet‘ zprávu z datové schránky, tak je to něco, co tady doposud nebylo. Datové schránky byly zřízeny právě pro to, aby bylo zajištěno, že se informace dostane na úřad včas, řádně, beze změny a nikam nezmizí. A puf – tady má někdo pravomoc zprávu ‚stornovat‘?! Jako tohle bych dnes viděl na hlavní zprávu v ČT, pokud by tedy ČT byla opravdu nezávislou veřejnoprávní televizí. O co, že o tom dnes nebude v Událostech ani slovo?!“ ptal se Tyl na Facebooku. A dodal, že takové věci se neděly ani za Babiše.

Tomáš Tyl promlouvá

 

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Klasika podovody, krádeže dosazovaní svých lidí to je politika demokratického státu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 01.03.2023 19:57:27

|  7 |  0

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…