Zmlácený lídr opozice proti Putinovi pohovořil o tom, jak to má v Rusku těžké

25.05.2016 14:10

„Je potřeba rozumět tomu, že náš prezident potřebuje neustále vymýšlet nějaké provokace, vydávat se na nějaká zahraniční tažení, aby si udržel svoji popularitu. Už teď o něm hovoří jako o člověku, který porazil Hitlera, vyslal Gagarina do kosmu a osvobodil Palmýru,“ prohlásil o Putinovi vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj, který byl pro svou opoziční činnost nedávno napaden. O tomto incidentu a mnohém dalším pohovořil s novináři francouzského Le Figaro.

Zmlácený lídr opozice proti Putinovi pohovořil o tom, jak to má v Rusku těžké
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát nevládní organizace Reportéři bez hranic

Navalnyj je advokát a prezident ruského Fondu pro boj proti korupci. Popularitu si získal zejména v zimě roku 2011, kdy stál v čele protivládních demonstrací. Dnes je ruský aktivista považován za hlavní opoziční sílu stojící proti moci Vladimíra Putina.

Minulý týden byl Alexej Navalnyj spolu s dalšími aktivisty z Fondu pro boj proti korupci napaden neznámými útočníky v areálu letiště v ruské Anapě. „Vlétli na nás, nestihli jsme si ani sundat batohy, povalili mě. Bili muže i ženy. Policie stála na jejich straně,“ informoval o útoku Navalnyj.

 

Tento nedávný incident byl i prvním tématem probíraným v rámci rozhovoru. „Mluvíme o předem naplánované akci, která by se jen těžko mohla odehrát čistě na regionální úrovni. Byla tam patrná spolupráce s policií, která nejenže bránila útočníky, ale dokonce s nimi i spolupracovala,“ uvedl aktivista.

„Dříve se útočníci omezovali jen na házení vajec a dortů, teď už šlo ovšem o čistou agresi. Sami útočníci přitom vše natáčeli na kameru, jen aby všem ukázali, že se na ně zákon nevztahuje, že si mohou dělat, co chtějí. To je mimochodem klasická zastrašovací taktika autoritářských režimů, které pro dosažení svých cílů využívají soukromé bojové skupiny. Stejně tak tomu bylo v sedmdesátých letech minulého století v Latinské Americe,“ objasnil Navalnyij.

 

Ruský aktivista také připomněl, že už v roce 2013 byl podmínečně odsouzen na pět let. Později byl pak odsouzen na dalších tři a půl let na základě „vykonstruovaného případu“. Z tohoto důvodu se Navalnyij nemůže aktivně účastnit prezidentských voleb. „Můj bratr sedí v současné době ve vězení a proti mně ruské orgány již zahájily třetí trestní řízení,“ zmínil.

Navalnyij proslul před parlamentními volbami v roce 2011 tím, že kritizoval Putinovo „Jednotné Rusko“ jako „stranu podvodníků a lhářů“. Po pěti letech ovšem ruská veřejnost ztratila o toto téma zájem, což vysvětluje aktivista tím, že se Putinovi s pomocí anexe Krymu a války na Ukrajině podařilo odvést pozornost lidí od skutečných problémů v zemi.

„Téma korupce je ovšem v Rusku znovu na pořadu dne. Náš dokument o státním zástupci Juriju Čajkovi, o tom, jak jeho rodina pere špinavé peníze pod záštitou jeho úřadu, vidělo na internetu už více než pět milionů lidí,“ zmínil.

 

Navalnyij vidí velký problém v tom, že – i přes znalost korupčních schémat Vladimíra Putina – není v Evropě velký zájem na tom, s problémem něco dělat.

V Evropě problém nejsou ochotni řešit

„Samozřejmě, že politické vedení a speciální služby evropských zemí mají o těchto věcech přehled. Vždyť ve Španělsku bylo již zahájeno trestní stíhání několika ruských občanů. Obecně Evropa ovšem tyto lidi spíše brání,“ uvedl aktivista.

„Sám jsem se například obrátil na švýcarského státního zástupce ohledně Čajkova případu, jehož syn žije ve Švýcarsku. Švýcarské orgány se ovšem případem odmítly zabývat. Mezinárodní asociace prokurátorů v Haagu pak přišla s prohlášením, že jejich moskevský kolega ‚neporušil etický kodex‘. Mluvíme zde o praní špinavých peněz na evropském území,“ zdůraznil Navalnyij.

„Vlády evropských zemí, počínaje tou francouzskou, by se měly proti takovýmto praktikám otevřeně postavit. Musím přiznat, že má víra v evropské soudnictví byla velmi vážně narušena. Tohle vše hraje do karet Putinovi, který se v zemích EU těší stejné podpoře,“ zmínil aktivista.

Putin si potřebuje neustále zvyšovat popularitu

Navalnyij se pustil i do prognózy toho, jakým způsobem se budou vyvíjet rusko-evropské vztahy. „Na vládní úrovni dojde k normalizaci, stejně tak, jak tomu bylo se Spojenými státy a Kubou. Co se týče Putina, s ním se bude možné dohodnout jen v tom případě, že se vyvaruje další eskalace situace. Je potřeba rozumět tomu, že náš prezident potřebuje neustále vymýšlet nějaké provokace, vydávat se na nějaká zahraniční tažení, aby si udržel svojí popularitu. Už teď o něm hovoří jako o člověku, který porazil Hitlera, vyslal Gagarina do kosmu a osvobodil Palmýru,“ objasnil politiku svého prezidenta ruský aktivista.

Navalnyij dodal, že je připraven stát se alternativou současného prezidenta. „Samozřejmě jsem na to připraven, ale jen v rámci čestné soutěže. Na rozdíl od mnohých jiných opozičních postav a bývalých demokratů jsem nikdy nebyl ministrem a neúčastnil jsem se nespravedlivé privatizace v 90. letech. Nejsem žádný oligarcha, žiji v obyčejné části Moskvy. Můj Fond pro boj proti korupci není financován ze zahraničních zdrojů, jak prohlašuje Kreml, ale tisíci menšími sponzory,“ uzavřel rozhovor Navalnyij.

reklama

autor: fib

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…