Zmocněnkyni Šimunkovou sesadili. Ve Strakovce ale zůstane dál

15.10.2013 19:31

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková byla dnes odvolána z pozice šéfky sekce pro lidská práva na Úřadu vlády. Podle mluvčí vlády Šimůnková nedodržovala pravidla. Šimůnková řekla, že do dneška žádným výtkám ke své práci nečelila, uvedené důvody svého odvolání považuje za zástupné, ve středu by měla jednat s premiérem. Ve funkci zmocněnkyně ale Šimůnková zůstane. Vedením sekce byl pověřen šéf Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček.

Zmocněnkyni Šimunkovou sesadili. Ve Strakovce ale zůstane dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Monika Šimůnková, tehdy zmocněnkyně pro lidská práva, dnes zástupkyně ombudsmana

Šimůnková uvedla, že odvolání si vyslechla od vedoucího Úřadu vlády Radka Augustina. Zmocněnkyně je ale podřízená přímo premiérovi. Zdůvodnění svého odvolání Šimůnková rezolutně odmítla. "Až do dnešního rána mi nebylo nic vytýkáno ze strany premiéra, ani vedoucího Úřadu vlády," řekla. Další informace sdělí až po jednání s předsedou vlády v demisi Jiřím Rusnokem, schůzka by se měla uskutečnit ve středu odpoledne.

Premiér Rusnok dnes novinářům řekl, že o odvolání z postu ředitele sekce může rozhodnout jen vedoucí Úřadu vlády. "Vzhledem k nějakým problémům v chování v týmu mezi ní a jejími podřízenými a obecně i s její pracovní morálkou se rozhodl ji pan vedoucí z funkce ředitelky sekce odvolat," uvedl Rusnok. Na pozici zmocněnkyně Šimůnková podle Rusnoka zůstane, rozhodnutí o její budoucnosti chce premiér nechat až příští vládě.

Mluvčí vlády Jana Jabůrková ČTK bez bližších podrobností sdělila, že Šimůnková byla odvolána kvůli nedodržování pravidel Úřadu vlády. "Jde o vnitřní organizační opatření úřadu, zmocněnkyní je nadále, agenda běží dál," řekla. Šimůnková (1972) byla jmenována do funkce v únoru 2011, předtím působila jako právnička zabývající se ochranou dětí.

reklama

autor: nem, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …