Značka generál: Budovali to roky, upozorňuje profesor Jirák. Kniha, vystoupení u Šípa, nakloněná média...

03.02.2023 9:18

Za úspěchem Petra Pavla v prezidentských volbách stojí „uměle vytvářená psychóza“, říká v rozhovoru pro Týdeník Echo profesor Jan Jirák, podle kterého jsou volby především marketingová záležitost. Značnou roli v prezidentském klání sehrála média, která byla nakloněna právě Pavlovi i dlouhodobé budování jeho značky, o tom ví své šéfka kampaně Pavla Nýdrle.

Značka generál: Budovali to roky, upozorňuje profesor Jirák. Kniha, vystoupení u Šípa, nakloněná média...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nově zvoleným prezidentem České republiky je Petr Pavel. Obdržel hlasy od 3 358 926 oprávněných voličů

Podle Jana Jiráka, který vede katedru mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha, nebylo obtížné z chování médií usoudit, komu v prezidentské volbě nefandí. „Když si člověk dá trochu práce a podívá se aspoň na kousek předvolebních debat, tak zjistí, že někteří kandidáti byli poměrně často přerušovaní, konfrontováni s ostřejšími, negativně laděnými otázkami než jiní kandidáti,“ uvádí.

Například Andrej Babiš byl se svou komunistickou minulostí více konfrontován než Petr Pavel: „Nikdy ta pozornost nedosáhla kritické intenzity. Ne že bychom na tu věc nebyli upozorněni, ale řekněme, že otázka minulosti byla banalizována. Stalo se to proto, že protibabišovský sentiment v tu chvíli zvítězil nad zvídavostí. To je jeden ze střípků, které skládají celý ten jev stranění,“ dodává Jirák.

Základním problémem je podle profesora to, že politický marketing se vymkl z jakékoli odpovědnosti. Média se neptají na důležitá témata, navíc image Pavla byla budována už roky předem: „Žije etikou zadavatelova úspěchu a ničím jiným. Petra Pavla budovali dlouhodobě, takzvaný imagemaking v jeho případě běžel už delší dobu. Vyšla o něm taková mýtotvorná kniha v Academii,“ zmiňuje Jirák knihu V první linii? Armádní generál z roku 2019. „Zničehonic se objevil ve Všechnopárty Karla Šípa. To bylo v listopadu 2021. Proč zrovna on? To bylo docela zvláštní,“ pozastavuje se.

Pavlovo vystoupení v Všechnoparty vyvolalo rozruch i slovy o bití Romů. Ta však před volbami odmitl, jednalo se podle něj jen o nejapný vtip moderátora.

Televizní talk show se však generálovi zalíbily, takže později zavítal třeba i do konkurenčních 7 pádů Honzy Dědka.

Že jsou přímé volby prezidenta marketingovou věcí, je podle profesora Jiráka vidět i u favoritů předešlých volebních kláních: „Už číro Karla Schwarzenberga byl marketingový konstrukt k oslovení mladých. U Jiřího Drahoše to byl pokus prodat profesora, vzdělance a akademika. Až třetí pokus vyšel, a to dokonale. Všechny ty tři případy, myslím, spojuje uměle vytvářená psychóza, nejdřív protizemanovská, teď protibabišovská,“ podotkl profesor.

O sofistikované kampani, jíž je politický marketing nedílnou součástí, hovořila pro Reflex Pavla Nýdrle, šéfka Pavlovy prezidentské kampaně. Prozradila, jak se značka „Generál“ budovala. „Marketingově bylo asi nejtěžší ustát nekonečné útoky na to, zda je generál vůbec ta správná značka, ten správný branding. Nakonec se ukázalo, že pozitivní asociace spojené se slovem generál u voličů fungují. Naše kampaň se tyto pozitivní aspekty snažila naplnit konkrétním obsahem,“ uvedla.

Jedním ze symbolů kampaně Petra Pavla se stala flanelová košile, kterou na sobě pak nosili jeho podporovatelé. Nýdrle popsala, jaký příběh za nimi stojí: „Pan generál má kostkované flanelky prostě rád. Když se v nich začal objevovat na prvních fotkách, stylisté kampaně nám je otloukali o hlavu, že se pro prezidentského kandidáta nehodí. Snažili jsme se výskyt flanelu omezit, ale už to nešlo zastavit. Nejdřív jsme si košile pořídili i my v týmu, začali je nosit naši dobrovolníci a pak i podporovatelé,“ popsala Pavla Nýdrle.

Flanelovou košili poté Petr Pavel nosil do debat svým protikandidátům. Danuše Nerudová v předvolební debatě protáhla obličej, že flanel na sobě naposledy měla v osmdesátých letech jako dítě a kousal jí.

A nakonec při oslavách volebního vítězství dostala „flanelku“ i Zuzana Čaputová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

K dokonalému imáááge jen chybí,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 03.02.2023 10:08:40
aby se soudruh generál rozvedl a vzal si Holubovou.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…