Známá ekonomka: Je dobře, že nejsme v bankovní unii. Jen se děsím trouby, který navrhne do ní vstoupit dobrovolně

07.11.2014 12:45

Ostré kritice podrobila ekonomka Markéta Šichtařová evropskou bankovní unii, jejíž klíčový pilíř začal fungoval právě tento týden. Na svém blogu na serveru iDnes.cz vysvětlila, že evropskou bankovní unii vymysleli evropští politici ve snaze zabránit do budoucna pádu bank.

Známá ekonomka: Je dobře, že nejsme v bankovní unii. Jen se děsím trouby, který navrhne do ní vstoupit dobrovolně
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Někteří politici to označují za dobrou zprávu pro daňové poplatníky, protože prý příště už nebudou záchranu bank platit státy, ale banky samy. S tímto tvrzením ale Šichtařová nesouhlasí, podle ní je to nejspíš jen přání, nikoli realita.

Názor, že jedna instituce usleduje finanční toky od Řecka po Finsko, je naivní

Prvním pilířem bankovní unie je, že ECB přebírá dozor nad klíčovými evropskými bankami. „Obávám se, že je to trochu naivní názor, že jedna instituce z dálky usleduje finanční toky od Finska po Řecko lépe než řada národních dozorů,“ poznamenala k tomu ekonomka.

Pochyby má Šichtařová i nad druhým pilířem bankovní unie, kterým má být evropský systém pojištění vkladů. Vznikne pojistný fond, do kterého budou banky samy přispívat a teoreticky by tak příště měly svou záchranu platit samy banky. „Do fondu přiteče za 10 let pouze 55 mld. eur. A to je málo. Jen záchrana španělského bankovního sektoru spolkla 40 mld. eur, a pořád po ní zůstaly problémové banky,“ upozorňuje ekonomka.

Třetí pilíř umožní rozšířit požár do dalších zemí

Kritizuje i třetí pilíř bankovní unie, jímž je mechanismus řešení případných problémů. Pokud by totiž v evropském bankovním systému došlo v některé zemi k zádrhelu, evropské státy by jej měly začít řešit společně. Nejprve by měla případná zdravá matka pomoci své nemocné dceři. Jenže tak se dosud zdravá centrála finančně vyčerpá. Když to nepomůže, měl by se zapojit společný pojistný fond. Pak v něm ale nezbydou peníze na další země. „Takže místo aby se ohnisko požáru odseparovalo od zdravého zbytku, otevřou se požáru dveře do dalších zemí,“ kritizuje ekonomka.

Závěrem uvádí, že máme štěstí, protože do evropské bankovní unie vstupovat nemusíme. „A teď by mě vskutku zajímalo, který trouba u nás jako první přijde s tím báječným nápadem vstoupit do bankovní unie dobrovolně,“ uzavřela své zamyšlení Markéta Šichtařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…