Známý analytik Janda se pustil do Zemana a Ovčáček si to nenechal líbit. Takhle to dopadlo

22.05.2015 11:08

Účast prezidenta Miloše Zemana na summitu Východního partnerství v Rize vyvolává obavy v Jakubu Jandovi z think-tanku Evropské hodnoty. Pokud se bude prezident Zeman chovat jako Putinův trojský kůň uprostřed Evropy, dá se dle Jandy čekat, že se nám vysmějí, tak jako to učinil švédský ministr zahraničí na aliančním summitu ve Walesu. Facebookové aktivity analytika Evropských hodnot si povšiml prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, který se pustil s Jandou do krátké výměny názorů.

Známý analytik Janda se pustil do Zemana a Ovčáček si to nenechal líbit. Takhle to dopadlo
Foto: Archiv JJ
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

„Obávám se, že přítomnost a očekávatelné činy prezidenta Zemana na summitu v Rize mohou být dalším selháním české diplomacie,“ zveřejnil včera Janda na svém facebookovém profilu. Dle analytika totiž hrozí, že se prezident Zeman vyjádří v podobném duchu jako na aliančním summitu ve Walesu, kde dle Jandy česká hlava státu v naprostém rozporu s vládní pozicí ruskou agresi na Ukrajině zpochybňovala tak daleko, až se mu švédský ministr zahraničí Carl Bildt otevřeně a veřejně vysmál.  

Nyní by prezident Zeman mohl dle Jandy vytáhnout finlandizaci Ukrajiny, což je prý opět v rozporu s evropskou i českou pozicí. „Na summitu, který má i dalším zemím regionu, které jsou pod silným ruským tlakem, přinést ujištění, co že na ně EU nezapomněla a nepřenechala je ruskému vlivu, armádě a touhám,“ podotkl Janda.

„Přál bych si, aby to dopadlo jinak než všechny dosavadní kroky Miloše Zemana, které jsou v oblasti dění na východě bohužel jen ztělesněním ruských zájmů. Jestli opět zahraje Putinova přítele, část viny padá na vládu a její minimální snahu se mu v této činnosti trojského koně stavět,“ konstatoval Janda.

Nehrajte si na experta

O několik hodin později Janda vyvěsil na svém profilu fotku, na které je zachycen prezident Zeman s předsedou Evropské komise Jeanem Claudem Junckerem a jejímž autorem je prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Facebooková aktivita Jakuba Jandy prezidentovu mluvčímu neunikla a dokonce ho zaujala do té míry, že se s analytikem Evropských hodnot pustil do krátké výměny názorů. V ní Janda znovu poukázal na to, že dosavadní vyjádření prezidenta Zemana k sankcím a možnosti Ukrajiny vybrat si svoji budoucnost jsou v rozporu s českou a evropskou pozicí a podotkl, že čeká, jak se prezident v Rize zachová.   

Prezidentův mluvčí kontroval poukázáním na pozici Spolkové republiky Německo, čímž ale Jandu spíše vydráždil, než upokojil. „Myslíte tu, která říká, že se sankce v žádném případě rušit neplánují? Nebo tu, která jednoznačně říká, že se RF dopouští jednoznačné agrese a na Ukrajině jsou ruští vojáci? Nebo ta pozice SRN, jejíž kancléřka nezpochybňuje na summitu Aliance informace rozvědek vlastní země, ale ani spojeneckých služeb? Nebo ta, jejíž hlava státu nejezdí na Rhodos přátelit se s Putinovým blízkým poradcem? Prosím, nehrajte si na experta na zahraniční politiku, máte jistě plné ruce s hledáním špíny na Peroutku,“ opáčil Janda.

„Pane Jando, děkuji za skvělý přehled novinových titulků,“ lakonicky k tomu zkonstatoval Ovčáček.

Co přesně zaznělo na Facebooku:

Obávám se, že přítomnost a očekávatelné činy prezidenta Zemana na summitu v Rize mohou být dalším selháním české diplomacie.

Například, pokud opět v naprostém rozporu s evropskou i českou pozicí Ukrajině navrhne faktické vazalství, tedy svou oblíbenou finlandizaci. Na summitu, který má i dalším zemím regionu, které jsou pod silným ruským tlakem, přinést ujištění, co že na ně EU nezapomněla a nepřenechala je ruskému vlivu, armádě a touhám.

Stejně jako se na aliančním summitu ve Walesu řešila odpověď ruské agresi, zatímco český prezident tam v naprostém rozporu s vládní pozicí samotnou agresi zpochybňoval tak daleko, až se mu švédský ministr zahraničí otevřeně a veřejně vysmál. Silné ponížení pro Česko.

Divím se, že nebylo snahou vlády, ale i parlamentu jednat a tlačit k tomu,aby prezident na tento pro mnohé východní země strategický summit nejel. Evidentně to nikdo moc neřešil.

Přál bych si, aby to dopadlo jinak než všechny dosavadní kroky Miloše Zemana, které jsou v oblasti dění na východě bohužel jen ztělesněním ruských zájmů. Jestli opět zahraje Putinova přítele, část viny padá na vládu a její minimální snahu se mu v této činnosti trojského koně stavět.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jiří Ovčáček:  A co říká pan Jakub Janda k obsahu jednání? Osobně velmi oceňuji, že sleduje dění v Rize.

Jakub Janda Jiří Ovčáček: čekám, zdali se prezident bude držet české a evropské pozice k sankcím a možnosti Ukrajiny vybrat si svou budoucnost. Dosavadní vyjádření prezidenta jsou s nimi v naprostém rozporu.

Jiří Ovčáček V čem konkrétně, pane Jando?

Jiří Ovčáček: Jeho tezemi o finlandizaci. Dále: V rozhovoru pro ruskou státní televizi Miloš Zeman řekl:

- Otázka: (..) Ukrajina je rozštěpenou zemí, která se nyní snaží umělým způsobem změnit vlastní geopolitické směřování. Jak moc (s tím) souhlasíte?

- Odpověď Miloše Zemana: „V podstatě s tím plně souhlasím a před třemi minutami jsem řekl jinými slovy to samé.” (http://www.hrad.cz/.../vybrane-projevy-a-rozhovory/677.shtml)

Jiří Ovčáček Například pozice SRN, co Vám říká, pane Jando?

Jakub Janda: Jiří Ovčáček: Myslíte tu, která říká, že se sankce v žádném případě rušit neplánují? Nebo tu, která jednoznačně říká, že se RF dopouští jednoznačné agrese a na Ukrajině jsou ruští vojáci? Nebo ta pozice SRN, jejíž kancléřka nezpochybňuje na summitu Aliance informace rozvěděk vlastní země, ale ani spojeneckých služeb? Nebo ta, jejíž hlava státu nejezdí na Rhodos přátelit se s Putinovým blízkým poradcem? Prosím, nehrajte si na experta na zahraniční politiku, máte jistě plné ruce s hledáním špíny na Peroutku.

Jiří Ovčáček: Pane Jando, děkuji za skvělý přehled novinových titulků.

Jakub Janda: Jiří Ovčáček: Když už tady jste, rád bych se dotázal - jaké konkrétní podklady si prezident vyžádal o vlády pro jednání v Rize?

Jiří Ovčáček: Pan Janda zřejmě neví, že v delegaci pana prezidenta je ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

Jakub Janda: Jiří Ovčáček: Ví, stále stejná otázka. Které konkrétní podklady si prezident vyžádal o vlády pro jednání v Rize?

Jiří Ovčáček: Takže místo přímé účasti člena vlády je třeba "podklad". Brilantní zahraničně-politická analýza pana Jandy. Dobrá, příště se polepšíme a na kterýkoliv summit s námi poletí "podklad".

Jakub Janda: Jiří Ovčáček: Hezký pokus o dezinterpretaci. Nikdo netvrdí, že "místo". Ptám se, jaké podklady k summitu o EaP si prezident vyžádal od vlády. Předpokládám totiž, že reprezentuje vládní pozici. Klidně odpověď rozšiřte na období posledních dvou měsíců. Děkuji.

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …