Známý profesor Putna vyrazil do ulic. Václava náckům nedáme, křičel s davem

28.09.2013 16:41

Proti zneužívání svatého Václava neonacisty k hlásání etnické a skupinové nenávisti a proti podněcování protiromských nálad se dnes na Jungmannově náměstí v centru Prahy sešly na pokojném shromáždění zhruba čtyři desítky lidí. Akce Václava náckům nedáme byla odpovědí na Svatováclavskou manifestaci pořádanou dnes Autonomními nacionalisty ve stejné době na Václavském náměstí. K žádným střetům mezi oběma tábory nedošlo.

Známý profesor Putna vyrazil do ulic. Václava náckům nedáme, křičel s davem
Foto: Repro ČT
Popisek: profesor Martin C. Putna

"Chtějí-li se neonacisté hlásit ke svatému Václavu, ať se hlásí k jeho hodnotám. Nechceme, aby ve jménu svatého Václava zněla nenávist a vylučování," řekl profesor Martin Putna, jehož závěrečné zvolání "Vyžeňme fašisty!" odměnili přítomní souhlasným voláním a potleskem.

Mezi účastníky převažovali mladí lidé, někteří v zelených tričkách a s transparenty Strany zelených či s plakátky "Kdo je tady slušný občan?" a "Chceme Prahu pestrou". Akci pořádala Iniciativa Blokujeme, mluvili zástupci Romů, Strany zelených i církve.

Mírumilovnost připomněl i kníže Václav

Organizátoři očekávali 100 až 200 lidí, podle nich ale i menší účast je dostatečná k tomu, aby občané ukázali, že extremismus do slušné společnosti nepatří. Na pokojné shromáždění "zavítal" také kníže Václav, který pro dnešek vstal z hrobu, aby v zábavné scénce připomněl svůj odkaz mírumilovnosti a snášenlivosti.

Putna ČTK potvrdil, že dnešní akce byla připravena jako pokojná, po žádných střetech nikdo netoužil, střety mu prý ani nejsou příjemné, raději přednáší v univerzitní posluchárně. "Ale pokud na svatého Václava kráčejí neonacisté centrem Prahy, tak jako občan, jako literární historik a jako katolík musím tady být a říkat ne, ne, ne," prohlásil.

Romský aktivista David Tišer ČTK řekl, že nikdy na akcích na podporu soužití Romů s většinovou společností nechyběl. "Je potřeba, aby nejen Romové, ale celá společnost vystupovala proti projevům rasismu," shrnul. Iniciativa Blokujeme umožnila dnes vyjádřit občanům nesouhlas s rasismem a nacionalismem v ulicích na shromážděních také v Krupce a ve Vítkově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…