Znásilnění na Klinice: Transgender aktivista Jiří „Marie“ Feryna je ve velkém průšvihu. Přicházejí další zprávy

08.06.2018 11:02

Případ údajných dvou znásilnění, kterých se měl v Autonomním sociálním centru Klinika na pražském Žižkově dopustit transgender aktivista a básník Jiří Feryna, známý taktéž jako Marie Feryna, prověří policie. Na Jiřího (Marii) Ferynu podal trestní oznámení místostarosta Prahy 3 za ODS Alexander Bellu. Ten Ferynu i Kliniku na sociální sítí rozhodně nešetří.

Znásilnění na Klinice: Transgender aktivista Jiří „Marie“ Feryna je ve velkém průšvihu. Přicházejí další zprávy
Foto: Vít Hassan
Popisek: Transgender aktivistka Marie Feryna

„S hrůzou zjišťuji, co vše se údajně děje u nás na Žižkově v budově někdejší plicní kliniky. Znásilnění je jeden z nejhorších a nejodpornějších zločinů, kterého se jeden člověk na druhém může dopustit. Je mi nesmírně líto, že táhnoucí se práce soudů a liknavý přístup některých politiků umožnil a umožňuje, že Klinika pořád existuje a můžou se v ní dít i takováto zvěrstva. Ilegální okupace tzv. Kliniky musí co možná nejdříve skončit,“ napsal politik ODS Bellu na svém facebookovém profilu.

Trestní oznámení podal Bellu ve čtvrtek a je přímo mířené na Jiřího (Marii) Ferynu. „Podal jsem na Marii Ferynu trestní oznámení. Odsuzuji jakékoliv znásilnění. Je to závažný čin, jenž oběť provází celým životem. V rodině jsme zažili něco podobného, proto je tohle téma pro mě tolik citlivé,“ říká politik.

Aféra s údajnými znásilněními vypukla poté, co se na sociálních sítích začal šířit otevřený dopis podepsaný komunitami SdruŽeny a Prázdné trůny.

„Před časem publikovala na svém blogu příspěvek, který následně stáhla a dnes již není možné ho dohledat. V něm velmi opatrně přiznala, že na Klinice napadla členku kolektivu a pokusila se ji znásilnit. Napadená však mluví o znásilnění, ne o pokusu. Marie zároveň tvrdila, že se napraví a vyhledá odbornou pomoc. Mnoho čtenářů jí tenkrát vyjádřilo podporu.
I přes tento slib se podobná událost opakovala. Marie Feryna znásilnila jednu z autorek tohoto dopisu. Zpočátku jí tvrdila, že si nic nepamatuje a popírala vinu, později připustila, že skutek spáchala. Pokoušela se vše ututlat a vyhýbala se konfrontaci. K tomu používala i citové vydírání a výhrůžky sebevraždou,“ stojí mimo jiné v dopise podepsaném Sdruženy a Prázdné trůny.

„Naším úmyslem není nikoho zdiskreditovat, chceme pouze prosazovat naše cíle jak vně, tak uvnitř našich řad. Nepřejeme si mstu na konkrétních lidech, vyzýváme ale k řešení takovýchto situací v rámci antiautoritářských kolektivů a odmítáme nadále trpět umlčování přeživších sexuálního násilí,“ píše se dále v otevřeném dopise.

Alexander Bellu má s Autonomním sociálním centrem problém delší dobu. Toto napsal například na Facebooku už v listopadu 2016. „Problém, který nás pronásleduje už několik let, je nechvalně známá Klinika u nás na Praze 3. Bohužel se nám tam usadili squateři, kteří provozují takzvané sociální centrum Klinika. V této chvíli ale nelegálně, budova jím totiž nepatří. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ji sice lidem z Kliniky vypůjčil, ale smlouva vypršela 2. března 2016. Squateři tam jsou pořád a nemůžeme je dostat pryč. Byl jsem se na Kliniku podívat, bohužel jsem se přesvědčil o tom, že chátrá, místní si stěžují na hluk, nepořádek a mají strach chodit kolem,“ stojí na Facebooku politika ODS.

Na aféru zareagovalo i sociální centrum Klinika. „Problematika sexuálního násilí prostupujícího celou naši společnost se bohužel nevyhýbá ani sociálním hnutím, ani prostorům jako je Klinika. Sexuálnímu násilí se snažíme všemi silami předcházet a řešit jeho následky. Situaci jsme se snažili v danou chvíli řešit nejlépe, jak jsme dokázali podle přání a potřeb preživší, jejíž podpora je pro nás nejdůležitější. Respektovali jsme přání přeživší nepodávat trestní oznámení a podstoupili kroky, aby se zde situace už neopakovala. Chceme usilovat o vymýcení sexuálního násilí, jak uvnitř našich kruhů, tak mimo ně.“

Kolektiv SdruŽen podle Kliniky doplnil dovětek k původnímu znění dopisu, kde stojí mj. toto:

"Předně, jak stojí v dopisu, je naprosto bezpředmětné zobecňovat činy jednotlivce na celou komunitu či kolektiv, kde působí. Proto se velmi důrazně ohrazujeme vůči útokům na Kliniku, Trans*parent a jiné organizace či kolektivy. Je zbytečné znevažovat úsilí jakékoli skupiny, kde dotyčná působila, předně těch, které vyvíjí snahu situaci řešit. Ačkoli se první případ stal na Klinice, byla podniknuta opatření, která jeho opakování tam zamezila. Útoky některých diskutujících, kteří pouze projektují vlastní agendu do tohoto prostoru, jsou asi stejně opodstatněné, jako útoky na jakýkoli jiný prostor, kde k takovému činu mohlo dojít. Uvědomme si, že sexuální násilí se děje například i v soukromých prostorách, a nikdo daný prostor neobviňuje."

Veřejně známý aktivista Jiří (Marie) Feryna, který se dlouhodobě zasazuje za práva leseb, gayů, bisexuálů, transgender, queer, intersexuálů, se o svém prvním činu nejprve sám zmínil na blogu, ale pak prý svou výpověď rychle stáhl. Znásilnění se ale mělo opakovat. Jeho obětí má být jedna z autorek dopisu, který na možný problém na Klinice poukázal.

Jiří Marie Feryna (* 1993) o sobě tvrdí, že je básnířkou, publicistkou, překladatelkou a aktivistkou především v oblasti transgender práv. Je členkou Mladých zelených a spolku Trans*parent. Publikoval v řadě literárních časopisů – Tvar, Psí víno, Weles a další. Jeho texty byly přeloženy do rumunštiny, němčiny a polštiny. Vystupovala s hudebně improvizačním projektem Krajní levice.

Ve sbírce Most přes noc Feryna například zabásnil: Polib si svýho tranďáčka, na baru v klubu Termix, radost a vděčnost, přesně tak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …