Znechucení v Itálii po schůzce papeže s imámem. Lidé i noviny už se Svatému otci normálně vysmívají

25.05.2016 19:29

V pondělí 23. května 2016 se uskutečnila ve Vatikánu papežská audience, na které byl přijat Ahmed al Tayyeb, vrchní imám mešity Al Azhar. Ta je spolu s přilehlou univerzitou považována za nejvyšší teologicko-akademickou autoritu sunnitského islámu. Soukromý rozhovor papeže s vrchním imámem trval asi půl hodiny a mělo se při něm mluvit o odmítání násilí a terorismu.

Znechucení v Itálii po schůzce papeže s imámem. Lidé i noviny už se Svatému otci normálně vysmívají
Foto: Radio Vaticana
Popisek: Papež František v Evropském parlamentu

Pozvání dostal Ahmed al Tayyeb letos v únoru, když káhirskou univerzitu navštívil monsignor Miguel Àngel Ayuso Guixot, sekretář Papežské rady pro mezináboženský dialog, v doprovodu apoštolského nuncia v Egyptě monsignora Bruna Musarò. Při této příležitosti monsignor Ayuso předal Velkému imámovi list kardinála Jeana-Louise Taurana, předsedy téhož vatikánského úřadu, který vyjadřoval svou ochotu přijmout Ahmeda al-Tajíba v Římě a doprovodit jej na oficiální papežskou audienci. Na tu tedy v pondělí došlo a snímky papeže objímajícího muslimského hodnostáře obletěly svět.

Ne vždy přitom byly hodnoceny pozitivně – spíše naopak. Zejména kvůli názorům islámského učence. Ve svých kázáních totiž al Tayyeb opakovaně svolává celý arabský a muslimský svět proti „společnému sionistickému nepříteli“ a příliš pochvalně se nevyjadřuje ani o křesťanském Západu. Odsuzuje barbarské praktiky Islámského státu, ale především je Ahmed al Tayyeb považován za krutého antisemitu. V roce 2011, ještě za papežova předchůdce Benedikta XVI., přerušil styky s Vatikánem poté, co papež vyzýval k ochraně křesťanů na Blízkém východě v době „arabského jara“.

Ahmed al Tayyeb mimo jiné s oblibou školí své věrné, jak správně  bít  ženy. „Podle Koránu – jak  řekl Velký imám – nejdříve přijde varování, pak spaní na oddělených lůžkách, nakonec tělesný trest,“ káže. Dokonce vysvětlil, jak správně fyzicky trestat: mluvil o „lehkém bití“, jako jsou  „rána pěstí“ nebo „šťouchance“.

Proto návštěva v Itálii příliš nadšení nevyvolala. V novinových komentářích k události se lze mimo jiné dočíst: „Bergoglio zaprodává křesťany islámu, namísto aby se staral o pronásledované a  zmasakrované křesťany jeho muslimskými přáteli, stýská se mi po Benediktovi XVI.“

Například politik Matteo Salvini z konzervativní strany Liga severu řekl v rádiu Padania, že neví, z jakého důvodu papež objal osobu tohoto typu, a nechápe, jak si ve Vatikánu vybírají své hosty.

„Italská veřejnost byla doslova pobouřena, když tohoto imáma chtěla v říjnu 2015 pozvat předsedkyně poslanecké komory Laura Boldrini. To, že al Tayyeba pozval papež, ji šokovalo ještě více,“ řekla k tomu ParlamentnímListům.cz Čechoitalka Monika Pilloni.
 

Podle ní mají Italové čím dál větší problém podobné aktivity papeže Františka akceptovat a zaznívají dokonce názory, že „Bergoglio se setkal se svým nadřízeným“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…